چگونه فشار خون بالا می تواند باعث آسیب به کلیه ها شود

فشار خون بالا (Hypertension)، یک بیماری شایع است که میلیون ها نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. این بیماری می تواند چالش برانگیز باشد زیرا ممکن است حتی متوجه نشوید که دچار آن شده اید، به همین دلیل است که معمولا به عنوان “قاتل خاموش” شناخته می شود.

رابطه فشار خون بالا و بیماری کلیوی
با گذشت زمان، فشار خون بالا کنترل نشده می تواند باعث تنگ شدن، ضعیف شدن یا سفت شدن شریان های اطراف کلیه ها شود.

فشار خون بالا می تواند به نقاط مختلف بدن از جمله کلیه های شما آسیب برساند. کلیه ها فیلتر های طبیعی هستند که انواع مختلفی از عملکرد های اساسی را انجام می دهند. اما اگر فشار خون شما خیلی بالا باشد، می تواند به کلیه هایتان آسیب برساند.

چگونه فشار خون بر سلامت کلیه شما تأثیر می گذارد؟

به گفته دکتر Mangesh Borkar، متخصص گوارش در بیمارستان مانیپال، مدیریت فشار خون بالا برای سلامت کلیه ها ضروری است، زیرا فشار خون بالا می تواند به رگ های خونی کوچک در کلیه ها آسیب رسانده و منجر به بیماری کلیوی یا بدتر شدن شرایط کلیوی از قبل موجود شود.

مدیریت صحیح فشار خون، همراه با یک سبک زندگی سالم و آزمایش ها چکاپ های منظم پزشکی، می تواند به پیشگیری از بیماری های کلیوی و ارتقای رفاه کلی شما کمک کند.

فشار خون بالا می‌ تواند رگ‌ های خونی کلیه‌ ها را منقبض و باریک کرده و در نتیجه جریان خون را کاهش داده و باعث شود تا کلیه‌ ها به درستی کار نکنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، کلیه ها قادر به حذف تمام مواد زائد و مایعات اضافی از بدن شما نیستند. باقی ماندن مایعات اضافی در رگ‌ های خونی می‌ تواند فشار خون شما را حتی بیشتر افزایش داده و در نتیجه می تواند باعث ایجاد چرخه ای خطرناک و آسیب بیشتر شده که منجر به نارسایی کلیه می شود.

برای مثال، نگاهی داریم به وضعیت آماری بیماری مزمن کلیوی و رابطه آن با فشار خون بالا در ایالات متحده آمریکا (آمار بر اساس داده های بنیاد ملی کلیه می باشد):

  • بیش از 1 نفر از هر 7 بزرگسال در ایالات متحده یا به طور کلی حدود 37 میلیون نفر، ممکن است به بیماری مزمن کلیوی (CKD) مبتلا باشند.
  • فشار خون بالا دومین عامل نارسایی کلیه در ایالات متحده پس از دیابت است.
  • تقریباً یک نفر از هر 5 بزرگسال (20٪) در ایالات متحده با فشار خون بالا ممکن است به بیماری مزمن کلیوی مبتلا باشد.
  • اگرچه سیاه‌ پوستان یا آفریقایی‌ تباران آمریکایی‌ حدود 13 درصد از جمعیت را تشکیل می‌ دهند، اما 35 درصد از افراد مبتلا به نارسایی کلیه در ایالات متحده را تشکیل می‌ دهند. این اعداد نگران کننده هستند و منعکس کننده برخی از دلایل غیرپزشکی برای افزایش نرخ فشار خون بالا در جوامع رنگین پوست هستند که شامل محل زندگی و کار یک فرد، غذا هایی که می خورند، چقدر ورزش می کنند و اینکه آیا می توانند مراقبت های پزشکی مورد نیاز خود را دریافت کنند، می شود.
  • فشار خون بالا و مراحل اولیه بیماری مزمن کلیوی معمولاً هیچ علامت فیزیکی ایجاد نمی کند، که دلیل مهمی برای غربالگری منظم فشار خون است.
  • پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مصرف دارو برای فشار خون بالا ممکن است از بدتر شدن CKD جلوگیری کرده و از به وجود آمدن سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی پیشگیری نماید.

فشار خون بالا چه علائمی دارد؟

  • سردرد: سردرد های مکرر و شدید می تواند یک علامت باشد، اما مختص فشار خون بالا نیست و می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد.
  • خون دماغ: خونریزی های گاه به گاه بینی می توانند با فشار خون بالا همراه باشند، اگرچه این علائم قطعی نیستند.

روش هایی برای پیشگیری از فشار خون بالا

  • رژیم غذایی سالم: رژیم غذایی کم سدیم (نمک) و میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین بدون چربی را انتخاب کنید. کاهش مصرف نمک می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.
  • ورزش منظم: برای حفظ وزن سالم و بهبود سلامت قلب و عروق به فعالیت بدنی منظم بپردازید. حداقل 150 دقیقه ورزش با شدت متوسط در هفته را هدف خود قرار دهید.
  • محدود کردن نوشیدنی های الکلی: اگر الکل مصرف می کنید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید. مصرف بیش از حد الکل می تواند فشار خون را افزایش دهد.
  • سیگار را ترک کنید: سیگار به رگ های خونی آسیب می رساند و می تواند به بدتر شدن یا ایجاد فشار خون بالا کمک کند. ترک سیگار می تواند به طور قابل توجهی برای سلامت کلی شما مفید باشد.
  • استرس را مدیریت کنید: تکنیک های کاهش استرس مانند مدیتیشن، تنفس عمیق یا یوگا را تمرین کنید تا به کاهش سطح استرس کمک کنید که می تواند بر فشار خون تأثیر بگذارد.
  • فشار خون را کنترل کنید: به طور منظم فشار خون خود را در خانه یا از طریق ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود چک کنید. تشخیص زودهنگام فشار خون بالا برای مدیریت موثر ضروری است.
  • مصرف دارو: در صورت تجویز پزشک، دارو های فشار خون را طبق دستور مصرف کنید و با قرار ملاقات های منظم برای کنترل فشار خون خود اقدام نمایید.

منبع

1- High Blood Pressure and Chronic Kidney Disease

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها