مصرف زیاد غذاهای سرخ شده خطر اضطراب و افسردگی را افزایش می دهد

بر کسی پوشیده نیست که غذاهای سرخ شده و چرب بهترین انتخاب از نظر تغذیه و سلامتی نیستند. همچنین بر کسی پوشیده نیست که بسیاری از مردم، غذاهای سرخ شده زیادی مانند فست فود و غذا های فرآوری شده مصرف می کنند.

ارتباط بین مصرف غذا های سرخ شده و افزایش خطر اضطراب و افسردگی
مصرف مکرر غذای سرخ‌ شده، به‌ ویژه مصرف سیب‌ زمینی سرخ‌ شده، به‌ ترتیب با 12 درصد و 7 درصد خطر بیشتر اضطراب و افسردگی مرتبط است

تصور می‌شود که مصرف بیش از حد انواع غذا ها نقش مهمی در همه‌ گیری چاقی ایفا می‌ کند و غذای سرخ‌ شده نیز می‌ تواند منجر به افزایش التهاب و تعداد زیادی از عوارض جانبی ناخواسته و ناسالم شود. اکنون می توانیم یک مورد منفی دیگر را به این لیست اضافه کنیم: افزایش خطر اضطراب و افسردگی.

مطالعه: خوردن غذاهای سرخ شده خطر اضطراب و افسردگی را افزایش دهد

این نگرانی وجود دارد که رژیم های غذایی غربی – مانند رژیم غذایی استاندارد آمریکایی – پر از غذا های ناسالم است که به نوبه خود می تواند تأثیر منفی بر سلامت روان داشته باشد. مطالعه ای که در آوریل 2023 توسط مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم ایالات متحده آمریکا (PNAS) منتشر شد، به دنبال بررسی نقش غذاهای سرخ شده در این تأثیر بر سلامت روان، به ویژه بر اضطراب و افسردگی بود.

محققان PNAS یک مطالعه مبتنی بر جمعیت را که متشکل از 140,728 نفر بود، تجزیه و تحلیل کردند. نتایج به دست آمده نشان داد که مصرف مکرر غذای سرخ‌ شده، به‌ ویژه مصرف سیب‌ زمینی سرخ‌ شده، به‌ ترتیب با 12 درصد و 7 درصد خطر بیشتر اضطراب و افسردگی مرتبط است. این ارتباط در میان مصرف‌ کنندگان مرد و جوان‌ تر، بارز تر بود.

به گفته نویسندگان این مطالعه، یکی از مقصران اصلی افزایش خطر ابتلا به این شرایط سلامت روان، وجود آکریل آمید است، یک ماده شیمیایی در برخی غذا ها که هنگام قرار گرفتن در معرض پخت و پز در دمای بالا، مانند سرخ کردن، تشکیل می شود.

قرار گرفتن طولانی‌ مدت در معرض آکریل آمید که توسط محققان به عنوان «نماینده آلوده کنندگی فرآوری غذا در محصولات سرخ‌ شده» در نظر گرفته می‌ شود، با رفتار های افسردگی و اضطرابی و نیز موارد زیر در ارتباط است:

  • تاثیر بر سد خونی مغزی
  • ایجاد اختلال در متابولیسم لیپیدهای مغزی و التهاب عصبی
  • افزایش پراکسیداسیون لیپیدی و استرس اکسیداتیو
  • افزایش التهاب به خصوص در مغز

مقاله مرتبط >> رقصیدن با دیگران می تواند به کاهش اضطراب و افسردگی کمک کند

در نهایت، نویسندگان مطالعه به نتایج زیر دست یافتند:

برای پرداختن به کمبود دانش و اطلاعات مهم در مورد ارتباط بین مصرف غذای سرخ شده و خطر اضطراب و افسردگی، در اینجا نشان دادیم که مصرف بیش از اندازه غذای سرخ شده به شدت با خطر بالاتر اضطراب و افسردگی مرتبط است.

نکته قابل توجه، آکریل آمید یک نماینده آلاینده در غذاهای سرخ شده است، در نتیجه نحوه عملکرد سم شناسی آن را بیشتر روشن می کند.

ما نشان دادیم که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آکریل آمید از طریق التهاب عصبی ناشی از استرس اکسیداتیو باعث ایجاد رفتارهای شبه اضطرابی و افسردگی شده و مکانیسم اساسی که مسیر سیگنالینگ PPAR واسطه اختلال متابولیسم لیپید ناشی از آکریل آمید در مغز است را آشکار می کند.

انتظار می رود این نتایج هم از نظر اپیدمیولوژیکی و هم از نظر مکانیکی راهی را در اهمیت کاهش مصرف غذای سرخ شده برای سلامت روان باز کند و شواهدی برای درک اضطراب و افسردگی ناشی از آکریل آمید ارائه دهد.

مقاله مرتبط: بهترین و بدترین مواد غذایی برای استرس و اضطراب

جایگزینی غذاهای سرخ شده با غذاهای سالم

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها