استرس چگونه باعث ایجاد مشکلات گوارشی می شود؟

استرس می تواند باعث ایجاد طیفی از مشکلات گوارشی از جمله گرفتگی عضلات، نفخ و از دست دادن اشتها شود. با مدیریت و کاهش استرس می توانید از روده خود در برابر مشکلات محافظت کرده و باعث تقویت فرآیند گوارش شوید.

استرس و مشکلات گوارشی
اگر واکشن استرس به دفعات ایجاد شود، بدن زمان بهبودی سخت تری خواهد داشت. این امر جریان هضم را مختل کرده و می تواند باعث ناراحتی معده شود.

آیا تا به حال مجبور شده اید بر خلاف میلتان و در شرایطی که تحت فشار روانی قرار دارید، تصمیمی بگیرید که معده شما را بهم بریزد؟ یا تا به حال آنقدر مضطرب بوده اید که احساس سوزش در شکم خود داشته باشید؟ اگر چنین است، پس می دانید که استرس و به طور کل فشار های روانی و عصبی، می توانند بر سیستم گوارش شما تأثیر منفی داشته باشد.

مغز و روده به هم متصل بوده و دائماً در ارتباط هستند. بر اساس تحقیقات منتشر شده در کتاب علوم اعصاب، در واقع، تعداد نورون های بیشتری در روده نسبت به کل طناب نخاعی وجود دارد.

دکتر Kenneth Koch، متخصص گوارش در مرکز پزشکی باپتیست دانشگاه Wake Forest در Winston-Salem کارولینای شمالی، می‌گوید: استرس می‌ تواند بر هر قسمت از دستگاه گوارش تأثیر بگذارد.

روده تا حدودی توسط سیستم عصبی مرکزی در مغز و نخاع کنترل می شود. علاوه بر این، شبکه عصبی خود را در پوشش دستگاه گوارش دارد که به نام سیستم عصبی روده یا درونی شناخته می شود.

سیستم عصبی روده، همراه با 100 میلیون سلول عصبی خود که مجرای گوارشی شما را از مری تا راست روده می‌ پوشاند، فرآیند های گوارشی را تنظیم می‌ کند، فرآیند هایی از جمله:

  • بلعیدن یا قورت دادن
  • انتشار آنزیم هایی برای تجزیه غذا
  • طبقه بندی مواد غذایی به عنوان مواد مغذی یا مواد زائد

استرس می تواند به طور قابل توجهی بر نحوه انجام این فرآیند ها توسط بدن شما تأثیر بگذارد.

وقتی بدن شما تحت تاثیر استرس قرار دارد، چه اتفاقی می افتد؟

تاثیر استرس بر بدن
تاثیر استرس بر بدن

هنگامی که با یک موقعیت بالقوه تهدید آمیز مواجه می‌ شوید، سیستم عصبی سمپاتیک یعنی بخشی از سیستم عصبی خودمختار بدن که عملکرد های بدن مانند ضربان قلب، تنفس و فشار خون را تنظیم می‌کند، به وسیله یک «واکنش جنگ یا گریز» واکنش نشان داده و هورمون استرس کورتیزول را آزاد می‌ کند تا بدن را هوشیار و آماده برای رویارویی با تهدید کند.

استرس باعث تغییرات فیزیولوژیکی مانند افزایش سطح آگاهی، تنفس و ضربان قلب سریع تر، فشار خون بالا، افزایش کلسترول خون و افزایش تنش عضلانی می شود.

دکتر Koch در این باره می گوید: زمانی که استرس پاسخ جنگ یا گریز را در سیستم عصبی مرکزی شما فعال می کند، می تواند بر سیستم گوارش شما تأثیر بگذارد:

  • باعث می شود مری شما دچار اسپاسم شود.
  • افزایش اسید معده که منجر به سوء هاضمه می شود.
  • ایجاد حالت تهوع در شما.
  • باعث اسهال یا یبوست می شود.

در موارد جدی تر، استرس ممکن است باعث کاهش جریان خون و اکسیژن به معده شود که می تواند منجر به گرفتگی، التهاب یا عدم تعادل باکتری های روده گردد. همچنین می تواند اختلالات گوارشی را تشدید کند، اختلالاتی از جمله:

  • سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
  • بیماری التهابی روده (IBD)
  • زخم معده
  • بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)

اگرچه استرس ممکن است باعث زخم معده یا بیماری التهابی روده نشود، اما می تواند این بیماری ها و سایر بیماری های گوارشی را بدتر کند. بنابراین مهم است که اقداماتی را برای کنترل در موقعیت های استرس زا و یافتن راه هایی برای آرام نگه داشتن خود انجام دهید.

مقاله مرتبط: 3 تکنیک ذهن آگاهی و مراقبه برای کاهش استرس کاری

منابع

1- The Enteric Nervous System

2- How Stress Affects Digestion

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها