علل بوی بد دهان مزمن و بیماری های احتمالی ایجاد کننده آن

آیا تا به حال شده است که با بوی بد دهان از خواب بیدار شوید و در تمامی طول روز این بوی بد با شما همراه باشد؟ بسیاری از مردم از بوی بد دهان مزمن رنج می برند و راه حل مناسبی برای آن ندارند.

بوی بد دهان مزمن
بوی بد دهان مزمن بسیار آزار دهنده بوده و در مواقعی دارای بیماری های زمینه ای است

انتظار می رود ارزش بازار جهانی خوشبو کننده های دهان طی چند سال آینده بیش از 8.5 میلیارد دلار باشد. به جرات می توان گفت که این فروش ها نشان می دهد که بسیاری از مردم متوجه می شوند که بوی ناخوشایندی از دهانشان بیرون می آید.

بنابراین، لازم است بدانیم که چه چیزی پشت بوی بد دهان نهفته است؟ آیا بوی بد دهان مزمن می تواند نشانه ای از یک مشکل سلامتی بزرگتر باشد که سزاوار توجه بیشتری نسبت به خوشبو کننده های دهان است؟

در ادامه از دکتر دندانپزشک Karyn Kahn سوالاتی را در این خصوص پرسیده ایم که جواب آنها، راه را برای درک بیشتر این مساله و چگونگی حل آن هموار تر می کند.

اصول اولیه بوی بد دهان مزمن

بر کسی پوشیده نیست که مسواک زدن دو بار در روز به عنوان اصول اولیه مراقبت و بهداشت خوب دهان و دندان به شمار می رود. مسواک زدن یک بار در صبح و یک بار در شب به مدت دو دقیقه، یک استاندارد طلایی و مورد تایید است.

برای از بین بردن پلاک‌ ها و تکه‌ های غذایی که در جاهای مخفی و غیر قابل دسترس دندان ها پنهان شده‌ اند، به راهکار بالا، کشیدن نخ دندان در هر روز را اضافه کنید و در نهایت یک برنامه روتین ارزشمند و کارآمد برای مراقبت از دهان و دندانتان خواهید داشت. اکنون می توانید لبخند بزنید 🙂

اما همه از یک روال استاندارد طلایی پیروی نمی کنند. و از اینجاست که مشکلات می توانند شروع شوند.

دکتر Karyn Kahn توضیح می دهد: اگر به طور کامل دهان خود را تمیز نکرده و ذرات غذا را از بین نمی برید، محصولات جانبی باکتری های باقی مانده در اطراف دندان ها و خط لثه شما می توانند بوی گوگرد مانند و بدی را ایجاد کنند.

برخی از غذا ها مانند سیر، پیاز و سایر غذا های تند و نیز برخی از محصولات مانند تنباکو و نوشیدنی های الکلی نیز می توانند به سرعت عطر و بوی نه چندان تازه ای و خوشایندی را به دهان بدهند.

مقاله مرتبط >> خمیر دندان زغالی چیست و تا چه اندازه موثر است؟

علل بوی بد دهان مزمن

اما اگر همه ی کار های گفته شده را انجام دادید (مسواک زدن 2 بار در روز، نخ دندان کشیدن، پرهیز از مواد غذایی و محصولات بدبو کننده دهان) و همچنان دهانتان بوی بدی می دهد چه؟

دکتر Karyn Kahn می گوید: در این صورت، وقت آن است که با دندانپزشک یا پزشک خود صحبت کنید تا ببینید چه عوامل یا بیماری هایی ممکن است در ایجاد بوی بد دهان شما نقش داشته باشند.

پاسخ ممکن است یکی از این موارد باشد:

1- آبسه دندان

آبسه دندان یک کیسه چرک به همراه دارد و این یک افزودنی خوشبو کننده برای دهان شما نیست. عفونت می‌ تواند در لثه‌ ها، در نوک ریشه دندان یا در استخوان و بافت‌ های اطراف فک ایجاد شود.

برخی از آبسه ها ممکن است با درد زیادی همراه نباشند. در این موارد، بوی بد دهان مزمن و شدید می تواند یکی از اولین نشانه های یک مشکل باشد.

عفونت آبسه دندان در حال تخلیه می تواند منجر به بوی بد دهان مزمن شود. بنابراین، اگر به طور ناگهانی بوی بد دهان شدید دارید و به نظر نمی رسد که بتوانید آن را کنترل کنید، ایده خوبی است که دندان های خود را توسط یک دندانپزشک معاینه کنید یا برای برطرف کردن منبع عفونت یا آسیب شناسی بافت، قرار ملاقاتی را تعیین کنید.

در صورت عدم درمان، عفونت آبسه دندان می تواند به استخوان فک شما سرایت کرده و حتی به قلب و مغز شما نیز انتقال پیدا کند.

مقاله مرتبط >> کشف باکتری جدید عامل ایجاد پوسیدگی دندان توسط دانشمندان

2- عفونت سینوس

سینوزیت
سینوزیت یا عفونت سینوس یک التهاب بافت‌ های سینوس‌ های شما یعنی فضا هایی در پیشانی، گونه‌ ها و بینی که معمولاً پر از هوا هستند، می باشد

سینوس ها مخاطی تولید می کنند که بینی شما را تخلیه کرده و از باکتری ها و آلرژن ها محافظت می کند. در مواجهه با میکروب ها این اولین اقدام دفاعی بدن است.

گاهی اوقات، آن مواد بد دست بالا را گرفته و منجر به عفونت سینوسی (سینوزیت) می شوند. این می تواند تولید مخاط را بیش از حد افزایش داده و رودخانه ای از لجن زرد یا سبز غلیظ را به بینی و گلو شما بفرستد.

دکتر Karyn Kahn توضیح می‌دهد: عفونت‌ های سینوسی می‌ توانند به ناحیه مشترک گلو تخلیه شده و به داخل دهان کشیده و باعث بوی بد دهان شوند.

دارو های سرماخوردگی و آلرژی بدون نسخه و شوینده های آب نمک بینی می توانند به رفع عفونت سینوسی کمک کنند. اگر علائم در عرض یک هفته یا بیشتر بهبود نیافتند، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است برای رفع مشکل شما آنتی بیوتیک تجویز کند.

مقاله مرتبط >> آلرژی فصلی چیست؟ علائم، علل و راه های درمان

3- رفلاکس معده

سوزش سر دل، اسید معده را در مسیری نادرست از طریق مری به داخل دهان می فرستد. این شستشوی معکوس می تواند طعم ترش را در دهان شما به جا گذاشته و بویی بد را بر روی نفس شما ایجاد کند.

این واقعیتی است که نزدیک به 784 میلیون نفر در سراسر جهان به خوبی از آن آگاهند.

وضعیت دندان های شما ممکن است سرنخ هایی را ارائه دهد مبنی بر اینکه سوزش سر دل، علت بوی بد دهان مزمن شما می باشد. اسید معده می تواند مینای محافظ دندان را از بین ببرد و اینگونه شما را نسبت به وجود مشکل آگاه می سازد (استفراغ مکرر می تواند نتیجه یکسانی داشته باشد).

دکتر Karyn Kahn توصیه می کند: «بنابراین، اگر دچار بوی بد دهان مزمن هستید، از دندانپزشک خود بخواهید تا ببیند که آیا شواهدی از فرسایش اسیدی در دهان شما وجود دارد یا خیر».

تایید رفلاکس اسید معده می تواند منجر به درمان برای به حداقل رساندن این مشکل شود.

4- دیابت

بوی بد دهان مزمن ممکن است نشانه دیابت یا عارضه ای از این بیماری باشد.

افزایش سطح قند خون (گلوکز) در دهان می تواند رشد باکتری ها و بوی بد دهان را افزایش دهد. قند خون بالا همچنین می تواند به رگ های خونی آسیب رسانده، لثه ها و دندان های شما را ضعیف کرده و آنها را در برابر بیماری پریودنتال آسیب پذیرتر کند.

حفظ سطح قند خون در سطوح هدفمند و رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند بوی بد دهان ناشی از دیابت را محدود کرده و کاهش دهد.

مقاله مرتبط >> ارتباط بین دیابت و افزایش خطر سکته ی مغزی

چه زمانی برای بوی بد دهان مزمن باید به پزشک مراجعه کنید؟

دکتر Karyn Kahn توصیه می کند که اگر با وجود عادات و مراقبت های خوب بهداشت دهان، بوی تعفن، ترش یا حتی بوی بد ساده ای در دهان شما باقی می ماند، باید از یک دندانپزشک وقت بگیرید. آنها می توانند به دنبال علل بالقوه ای باشند که نمی توانید آنها را ببینید، مانند پوسیدگی دندان یا آبسه دندان پنهان.

وی افزود: اگر از منظر دندانپزشکی مشکلی ندارید، وقت آن است که به یک پزشک مراجعه کنید تا علل احتمالی و بیماری های زمینه ای دیگر را دریابید.

به عبارت دیگر، قبل از اینکه به دنبال استفاده بیشتر از خوشبو کننده های دهان باشید (پاک کردن صورت مساله)، به دنبال پاسخ و راه حل باشید.

منبع

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها