ارتباط بین دیابت و افزایش خطر سکته ی مغزی

خطر سکته ی مغزی در مردانی که دیابت دارند در مقایسه با کسانی که دیابت ندارند، ۱٫۸ برابر بیشتر است.

سکته ی مغزی به علت مسدود شدن رگ های خونی در مغز رخ می دهد. بر اساس تحقیقات موسسه ی بین المللی قلب، ریه و خون، این وضعیت بسیار خطرناک می باشد و حتی ممکن است باعث فلج شدن طولانی مدت و یا حتی مرگ فرد نیز شود. اگر شخصی دیابت داشته باشد به دلایل زیادی، بیشتر در معرض خطر سکته ی مغزی قرار دارد. افرادی که دیابت نوع ۲ دارند بیشتر مستعدِ شرایطی به نام تصلب شرایین هستند که در آن سیاهرگ ها مسدود می شوند.

دیابت و سکته مغزی
ارتباط بین دیابت و افزایش خطر سکته ی مغزی

دکتر فیلیپ بی گورلیک استاد علوم انتقالی و مولکولی پزشکی در دانشگاه میشیگان و مرکز پزشکی انسانی و مدیر اجرایی پزشکی در رشته ی بهداشت و روانشناسی در میشیگان می گوید” تصلب شرایین در افرادی که فاکتور های خاصی مانند چاقی مفرط، فشار خون بالا و دیس لیپیدمی (یا کلسترول بالا) داشته اند، بیشتر رخ داده است.”

بعلاوه خطر سکته ی قلبی با وجود آسیب دراز مدت به عروق خونی نیز افزایش می یابد. دکتر دیوید لم، مدیر کل دیابت مانت سینای در مرکز نیویورک می گوید “قند خون بالا نیز سبب آسیب رسیدن به رگ های خونی می شود. این مسئله بر روی رگ های که خون را به اندام های مختلفی مانند مغز می فرستند، تاثیر می گذارد و در نتیجه موجب سکته ی مغزی می شود.”

استعمال سیگار و نداشتن تحرک و ورزش فیزیکی کافی نیز خطر سکته ی مغزی را افزایش می دهد.

فاکتور های دیگری که باعث افزایش خطر سکته ی قلبی می شوند اما از کنترل ما خارج هستند شامل:

  • سابقه ی خانوادگی
  • سالخوردگی
  • بیماری سلول های داسی شکل، ناتوانی قلب، سابقه ی حملات قلبی، atrial fibrlliation (ضربان قلب نامنظم).

همچنین بخوانید >> 8 عادت بد برای سلامت قلب شما که باید بدانید

از میان همه ی این فاکتورها، افرادی که دیابت دارند بیشتر در معرض خطر سکته ی مغزی هستند. دکتر رابرت برنشتاین استاد پزشکی غدد درون ریز، دیابت و بیماری های استخوانی دانشکده ی پزشکی ایکان در مانت سینای در نیویورک می گوید: در حقیقت زنانی که مبتلا به دیابت هستند، دو برابر بیشتر از دیگر زنان در معرض خطر سکته ی مغزی قرار دارند. اما در مردانی که دیابت دارند این میزان ۱٫۸ برابر است. برخی تحقیقات حاکی از آن اند که خطر سکته ی مغزی حتی از آمار و ارقام بالا نیز بیشتر است.

همچنین بخوانید >> 10 راه برای کاهش قند خون به گفته متخصصان

طبق گفته ی دکتر جوز پیله، استاد و رئیس بخش مغز و اعصاب دانشگاه پزشکی شیکاگو، در آمریکا در هر ۴۰ ثانیه یک سکته ی مغزی رخ می دهد. دکتر بیلر همچنین استاد و سخنگوی انجمن قلب آمریکا و انجمن  سکته ی مغزی آمریکا نیز می باشد و می گوید که در هر ۴ دقیقه یک فرد بر اثر سکته ی مغزی جان خود را از دست می دهد. اگرچه سکته ی مغزی دارای انواع متعددی می باشد، اما طبق گفته ی دکتر بیلر، رایج ترین آن ها سکته ی مغزی ایسکیمیک نام دارد.

همچنین بخوانید >> میزان طبیعی و مناسب قند خون بر اساس سن

اگرچه هیچکس نمی تواند بطور کامل خطرات سکته ی مغزی را از بین ببرد ، اما با انجام برخی کارها و کنترل های لازم می توان خطر آن را کاهش داد.

این اقدامات شامل:

  1. فشار خون تان را کنترل کنید: گورلیک می گوید” در حقیقت متخصصین بهداشت در حال تلاش برای کمک به افرادی هستند که در معرض خطر دیابت زودرس قرار دارند؛ ” آن ها تلاش می کنند تا محرک های دیابت نوع ۲ را در آن ها دفع و یا به تاخیر بیاندازند. با انجام این کار، آن ها از خطر رخ دادن سکته ی مغزی در این بیماران نیز جلوگیری می کنند. اگر فکر می کنید به کنترل فشار خون نیاز دارید، بهتر است از دیگر متخصصین مربوطه کمک بگیرید. برنشتاین می گوید” با اینکه بطور واضح مشخص نیست که کنترل شدید دیابت برای پیشگیری از سکته ی مغزی مفید است یا خیر، اما بالاخره کنترل دیابت برای سلامت عمومی بسیار مفید می باشد.”
  2. فشار خون بالا را کاهش دهید: دکتر بیلر می گوید” با کنترل شدید فشار خون، می توانید خطر سکته ی مغزی بر اثر دیابت نوع دو را نیز در خود کاهش دهید. در حقیقت کنترل فشار خون بالا باعث جلوگیری از انواع سکته های مغزی می شود. ” این مسئله نیز به معاینه ی منظم نیازمند است و هر دارویی که پزشک تجویز می کند را باید استفاده کنید.”
  3. نسخه ی این معاینه ها را نگهداری کنید: دکتر لم توصیه می کند که با نگهداری نسخه ها و مدارک پزشکی تان و دنبال کردن آن ها می توانید اطمینان حاصل کنید که دیابت و دیگر بیماری های شما تحت نظر، درمان و کنترل هستند. دارو هایتان را به همان شکلی که توسط پزشک توصیه شده است مصرف کنید و مرتب چکاپ شوید.
  4. غذاهای سالم بخورید و تحرک داشته باشید: دکتر برنشتاین می گوید” ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، مانند فعالیت و ورزش منظم و تغذیه ی سالم بسیار مسئله ی مهمی می باشد. یک رژیم غذایی سالم باید قند و چربی های اشباع شده و کالری کمی را در خود جای داده باشد. برای این کار می توانید با پزشک، پرستار و یا متخصص تغذیه مشورت کنید تا LDL خون شما که کلسترول مضر نامید می شود را هم کنترل کند.
  5. تغییرات مفید دیگری را در سبک زندگی تان اعمال کنید: دکتر کریستوف بویتنر استاد پزشکی، غدد درون ریز، دیابت و بیماری های استخوانی در دانشکده ی پزشکی در مانت سینای می گوید” این تغییرات شامل کاهش وزن (در صورت داشتن اضافه وزن) و خواب کافی می باشند.”
  6. اگر سیگار می کشید، بهتر است راهی برای رهایی از آن پیدا کنید: انجمن ملی سکته ی مغزی توصیه می کند که برای ترک سیگار و نیکوتین، مشاوره و دیگر برنامه های مخصوص ترک این گونه مواد، از پزشک متخصص مشورت بگیرید.

همچنین بخوانید >> دیابت احتمال ابتلا به بیماری مزمن کلیه را افزایش می دهد

سکته ی مغزی بطور کاملا ناگهانی اتفاق می افتد. طبق گفته ی بویتنر برخی از علائم سکته ی مغزی شامل موارد زیر می باشند:

    • ضعف و بی حسی در عضلات یک طرف صورت، بازو و پا.
    • ضعف ناگهانی یک یا هر دو چشم.
    • از دست دادن قدرت تکلم و درک اطراف.
    • سرگیجه ی شدید و غیر قابل توصیف.
    • بی هوش شدن ناگهانی.
    • سر درد ناگهانی، شدید و بی دلیل.

اگر متوجه این علائم در خود و یا شخص دیگری شدید سریعا با ۱۱۵ تماس بگیرید تا در اولین فرصت مراقبت های اورژانسی لازم صورت بگیرد.

نتایج حاصل شده از سکته ی مغزی در افراد بسیار متفاوت می باشند. برنشتاین می گوید” اگر فردی که سکته کرده است به سرعت به یک مرکز درمانی که دارای تیم متخصص سکته ی مغزی باشد انتقال داده شود، و تیم پزشکی در طول ۴ ساعت اولیه، لخته ی مسدود کننده ی سرخرگ را با روش های مکانیکی از مغز خارج کرده و از بین ببرند، عوارض ناشی از سکته به مراتب کاهش پیدا می کنند.”

 بوتنر می گوید ” بسیاری از افرادی که دچار سکته ی مغزی شده اند، با جلسات فیزیوتراپی می توانند در طولانی مدت توانایی های از دست داده ی خود را بدست آوردند ؛ اما اغلب افراد تا مدت ها با عوارض آن مانند مشکل تکلم، ضعف و سستی یک طرف بدن و مشکل ادراکی و واکنشی دست به گریبان خواهند بود.”

منبع ترجمه

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها