غذاهای فوق فرآوری شده حاوی موادی هستند که با سرطان دهان و گلو در ارتباط اند

یک مطالعه جدید هشدار می دهد که مصرف مقادیر زیادی از غذاهای فوق فرآوری شده (UPF) ممکن است منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان های دهان و گلو شود. این تحقیق که عادات غذایی و سبک زندگی نزدیک به نیم میلیون نفر را در طی بیش از یک دهه مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است، نشان داد افرادی که غذاهای فوق فرآوری شده بیشتری مصرف می کنند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان‌ های دستگاه گوارش فوقانی از جمله مری قرار دارند.

غذاهای فوق فرآوری شده و سرطان
غذاهای فوق فرآوری شده مثل بستنی، ژامبون، سوسیس، چیپس،کیک و کلوچه، بیسکویت، نوشیدنی های گازدار و ماست میوه ای خطر سرطان دهان را افزایش می دهند.

غذاهای فوق فرآوری شده که شامل مواردی مانند وعده های غذایی آماده، کلوچه ها، نوشابه ها و چیپس هستند، از قبل به عنوان محرک های چاقی شناخته شده اند، وضعیتی که خطر ابتلا به سرطان های مختلف را افزایش می دهد.

با این حال، اکنون دانشمندان دانشگاه بریستول انگلیس نیز این محصولات غذایی فرآوری شده را با افزایش خطر ابتلا به سرطان هایی که به طور خاص بر دهان و گلو تأثیر می گذارد، مرتبط دانسته اند. نویسندگان این مطالعه پیشنهاد می کنند که این خطر ممکن است به دلیل افزودنی های موجود در غذاهای فوق فرآوری شده و آلاینده های مواد بسته بندی آنها باشد.

این محصولات، علیرغم خطرات سلامتی مستندشان، مقرون به صرفه‌ تر و راحت‌ تر از گزینه‌ های غذایی سالم‌ تر هستند.
تحقیقات قبلی ارتباطی را بین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و ایجاد نشان داده است، از جمله یک مطالعه جامع در گروه تحقیقات آینده نگر اروپایی در مورد سرطان و تغذیه (EPIC) که رابطه بین اینگونه مواد غذایی و 34 نوع مختلف سرطان را بررسی نموده است.

در حالی که چاقی، که اغلب با مصرف بالای اینگونه مواد غذایی مرتبط است، اغلب به عنوان یک عامل موثر در افزایش خطر سرطان ذکر می شود، آخرین مطالعه نشان می دهد که چاقی ممکن است تنها علت آن نباشد.

محققان دانشگاه بریستول و آژانس بین‌ المللی تحقیقات سرطان (IARC) بررسی کردند که آیا ارتباط بین مصرف UPF ها و سرطان‌ های سر و گردن در گروه EPIC را می‌توان صرفاً به افزایش چربی بدن نسبت داد؟

در این مطالعه گسترده بین‌ المللی، محققان، داده‌ های رژیم غذایی و سبک زندگی 450111 بزرگسال را در مدت تقریباً 14 سال مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.

یافته ها نشان می دهد که افزایش 10 درصدی مصرف غذاهای فوق فرآوری شده با 23 درصد افزایش خطر ابتلا به سرطان سر و گردن و 24 درصد افزایش خطر سرطان مری مرتبط است.

Fernanda Morales-Bernstein، دانشجوی دکترا در دانشگاه بریستول و نویسنده اصلی این مطالعه، در یک بیانیه رسانه ای گفت: پیش از این نیز، UPF ها با اضافه وزن و افزایش چربی بدن در چندین مطالعه مشاهده ای مرتبط بوده اند.
وی افزود: با این حال، جالب بود که در مطالعه ما ارتباط بین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و سرطان دستگاه گوارش فوقانی با شاخص توده بدن و نسبت دور کمر به باسن مشخص نگردید.

نویسندگان این مطالعه پیشنهاد می‌ کنند که عوامل دیگری مانند افزودنی‌ های UPF مانند امولسیفایرها و شیرین‌ کننده‌ های مصنوعی که قبلاً با افزایش خطر بیماری ها مرتبط بودند نیز ممکن است منجر به بروز بیشتر سرطان دهان و گلو شوند. علاوه بر این، آنها فرض کردند که آلاینده‌ های بسته‌ بندی محصولات و فرآیند های تولید نیز می‌ توانند به این ارتباط کمک کنند.

علیرغم اذعان به سوگیری های بالقوه در تحقیقات خود که باعث ایجاد تردید در رابطه علیت بین مصرف بیشتر غذاهای فوق فرآوری شده و افزایش خطر مرگ های تصادفی می شود، نویسندگان معتقدند یافته های آنها قابل توجه است.

پروفسور George Davey Smith از دانشگاه بریستول و یکی از نویسندگان این مطالعه می گوید: UPF ها به وضوح با بسیاری از پیامد های نامطلوب بهداشتی و سلامتی مرتبط هستند، اما اینکه آیا آنها واقعاً این پیامد ها را ایجاد می کنند یا اینکه آیا عوامل زمینه ای مانند رفتار های کلی مرتبط با سلامت و موقعیت اجتماعی-اقتصادی مسئول اصلی این ارتباط هستند، هنوز مشخص نیست، زیرا ارتباط با مرگ های تصادفی توجه را به این موضوع جلب می کند.

محققان IARC نیاز به مطالعات بیشتر با ارزیابی‌ های رژیم غذایی طولانی‌ مدت را اضافه می‌ کنند که الگو های مصرف فعلی را منعکس می‌ کند، زیرا داده‌ های رژیم غذایی EPIC از دهه 1990 ممکن است به طور کامل سطوح بالاتر مصرف UPF را نشان ندهد.

Morales-Bernstein می‌ افزاید: «تمركز صرفاً روی درمان‌ های كاهش وزن، مانند سماگلوتید، بعید است كه به پیشگیری از سرطان‌ های دستگاه گوارش فوقانی مرتبط با خوردن غذاهای فوق فرآوری شده كمك كند.»

دکتر هلن کروکر از صندوق تحقیقات سرطان جهانی، با تاکید بر اهمیت این مطالعه، این تحقیق را به دلیل مشارکت در مجموعه شواهدی که ارتباط بین UPF ها و خطر ابتلا به سرطان را نشان می‌ دهد، تحسین کرده و مردم را به
به مصرف رژیم غذایی غنی از غلات کامل، سبزیجات، میوه ها و لوبیا برای پیشگیری از سرطان، تشویق می کند.

سرطان دهان چیست و چه علائمی دارد؟

سرطان دهان (Mouth cancer) به سرطانی اطلاق می شود که در هر یک از قسمت های تشکیل دهنده دهان (حفره دهان) ایجاد می شود. سرطان دهان می تواند در موارد زیر رخ دهد:

  • لب
  • لثه
  • زبان
  • پوشش داخلی گونه ها
  • سقف دهان
  • کف دهان (زیر زبان)

سرطانی که در داخل دهان ایجاد می شود، گاهی اوقات سرطان دهان یا سرطان حفره دهان نامیده می شود.

سرطان دهان یکی از چندین نوع سرطان است که در دسته ای به نام سرطان های سر و گردن دسته بندی می شوند. سرطان دهان و سایر سرطان های سر و گردن اغلب به طور مشابه درمان می شوند.

علائم و نشانه های سرطان دهان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • زخم لب یا دهان که خوب نمی شود
  • یک لکه سفید یا قرمز در داخل دهان شما
  • لق شدن دندان ها
  • رشد یا توده در داخل دهان شما
  • درد دهان
  • گوش درد
  • بلع دشوار یا دردناک

فهرستی از 19 غذا و نوشیدنی فوق فرآوری شده

غذاهای فوق فرآوری شده
فهرستی از غذاهای فوق فرآوری شده
  1. نوشیدنی های شیرین: نوشابه های گازدار، چای های شیرین شده، نوشیدنی های انرژی زا و نوشیدنی های با طعم میوه. (نوشیدنی های شیرین خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می دهند)
  2. تنقلات بسته بندی شده: چیپس، کراکر و چوب شور.
  3. آب نبات و شیرینی: شکلات، آدامس و آب نبات.
  4. گوشت های فرآوری شده: هات داگ، سوسیس، گوشت اغذیه فروشی و بیکن.
  5. وعده های غذایی منجمد و آماده: غذا های آماده، پیتزا های یخ زده و غذا های نودل فوری.
  6. نان ها و محصولات نانی های بسته بندی شده: اغلب با شکر، چربی و مواد نگهدارنده اضافه شده درست می شوند.
  7. غلات صبحانه: به خصوص غلات سرشار از قند و کربوهیدرات های تصفیه شده.
  8. محصولات پخته تجاری: کلوچه، شیرینی، کیک و دونات.
  9. بستنی و دسر های منجمد: اغلب حاوی مواد افزودنی، قند و چربی زیاد هستند.
  10. گوشت و محصولات ماهی فرآوری شده: ناگت مرغ و چوب ماهی.
  11. سس ها و طعم دهنده های از پیش ساخته شده فوری: سس های از پیش ساخته شده ای که اغلب حاوی فهرست طولانی از مواد افزودنی هستند.
  12. جایگزین های وعده غذایی و پروتئین بار ها: اغلب با مواد مختلف غیرغذایی فرآوری می شوند.
  13. محصولات شیرین شده مصنوعی: غذا ها و نوشیدنی های رژیمی یا “لایت” با شیرین کننده های مصنوعی.
  14. چاشنی ها و غذا های آماده: سس کچاپ، سس مایونز و سس های شکلات که اغلب حاوی سطوح بالایی از قند و مواد نگهدارنده هستند.
  15. محصولات لبنی طعم‌ دار: شیر طعم‌ دار، مقداری ماست با قند افزوده و طعم‌ های مصنوعی.
  16. پنیر های فرآوری شده: محصولات پنیری که 100% پنیر نیستند و حاوی مواد اضافی هستند.
  17. محصولات غلات تصفیه شده: مانند نان سفید، ماکارونی سفید و شیرینی.
  18. جایگزین های گیاهی و وگان فرآوری شده: برخی از جایگزین های گوشت را می توان به شدت با افزودنی ها فرآوری کرد.
  19. نوشیدنی های الکلی: برخی از کوکتل های مخلوط شده و نوشیدنی های الکلی طعم دار.

توجه به این نکته مهم است که در حالی که همه غذاهای فرآوری شده ذاتاً ناسالم نیستند، غذاهای فوق فرآوری شده با سطوح بالای فرآوری متمایز می شوند که اغلب منجر به حذف ارزش غذایی و افزودن موادی می شود که برای سلامتی مفید نیستند.

این مطالعه در مجله اروپایی تغذیه منتشر شده است.

منبع

1- Obesity may not be the only factor to link ultra-processed foods to higher risk of mouth, throat and oesophagus cancers

2- Mouth cancer

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها