ملاتونین می تواند تأثیر مثبت زیادی بر عملکرد حافظه داشته باشد

کارشناسان توصیه می کنند که بزرگسالان باید حداقل 7 ساعت در شب بخوابند. اما متأسفانه، بسیاری از مردم این نیاز را برآورده نمی کنند، زیرا با مشکلات به خواب رفتن (شروع خوابیدن) یا ماندن در خواب (خواب منظم و یکسره) دست و پنجه نرم می کنند. بسیاری از افراد در این دسته به “بی خوابی” یعنی رایج ترین اختلال خواب شناخته شده برای انسان مبتلا هستند. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، تا سال 2020 بیش از یک چهارم از جمعیت بزرگسال آمریکا، به این معضل دچار شده بوند.

تاثیر مثبت ملاتونین بر عملکرد حافظه
بر اساس تحقیقات جدید، ملاتونین نقش بسزایی در بهبود یا ایجاد حافظه بلند مدت دارد

از بهداشت خواب گرفته تا رژیم غذایی سالم، تمرکز حواس، یوگا، فعالیت بدنی و رویکرد های درمانی، راهبرد های بسیاری برای مقابله با بی خوابی توصیه شده است. با این حال، به نظر می رسد چیزی که اخیراً بیشترین توجه را به خود جلب کرده است، مکمل های ملاتونین می باشد. مغز در پاسخ به تاریکی، ملاتونین تولید می کند و مکمل ها به افزایش سطح هورمون ملاتونین در جریان خون کمک می کنند. مصرف این مکمل ها به تنظیم ریتم شبانه روزی بدن (چرخه خواب و بیداری)، با ارسال سیگنال هایی به بدن که نشان می دهد زمان چرت زدن فرا رسیده است، کمک می کند.

با این حال، بیش از کمک به کنترل بی خوابی، یافته های جدید نشان می دهد که ملاتونین ممکن است اثرات تقویت کنندگی را نیز برای حافظه داشته باشد. انگیزه این مطالعه این بود که ملاتونین ممکن است برای مغز مضر باشد، چرا که برخی از کاربران هنگام بیدار شدن از خواب احساس گیجی کردند. علاوه بر این، تحقیقات انجام شده در کشور ژاپن نیز نشان می دهد که این مزایا را می توان در مقیاس میکروسکوپی مشاهده نمود.

ملاتونین چیست؟

ملاتونین هورمونی است که در بدن ساخته می شود. این هورمون چرخه شب و روز یا چرخه خواب و بیداری را تنظیم می کند. ملاتونین موجود در مکمل ها معمولاً در آزمایشگاه ساخته می شود.

تاریکی بدن را تحریک می کند تا ملاتونین بیشتری بسازد که به بدن سیگنال خواب می دهد. نور تولید ملاتونین را کاهش می دهد و به بدن سیگنال می دهد که بیدار باشد. برخی از افرادی که مشکل خواب دارند سطح ملاتونین پایینی دارند. تصور می شود که افزودن ملاتونین از مکمل ها ممکن است به خواب آنها کمک کند.

افراد معمولاً از ملاتونین برای بی خوابی و بهبود خواب در شرایط مختلف مانند جت لگ استفاده می کنند. همچنین برای افسردگی، درد های مزمن، زوال عقل و بسیاری از بیماری های دیگر استفاده می شود.

مقاله مرتبط: خواب منظم باعث افزایش کارایی ذهن می شود

این هورمون چگونه بر عملکرد حافظه تاثیر گذار است؟

دانشمندان دانشگاه سوفیای توکیو ملاتونین، N1-acetyl-5-methoxyquinuramine (AMK)، متابولیت بیولوژیکی ملاتونین و ramelteon را با هدف تعیین اثرات آنها بر عملکرد حافظه مورد بررسی قرار دادند. در حالی که AMK به طور بیولوژیکی ملاتونین را متابولیزه می کند، راملتئون گیرنده ملانین را فعال و متصل می کند. نتایج این تحقیق نشان داد که ملاتونین و مشتقات آن قادر به ایجاد تغییرات میکروسکوپی در مغز موش ها هستند.

از آنجایی که فسفوریلاسیون برای تشکیل خاطرات کوتاه مدت و بلندمدت ضروری است، محققان همچنین پروتئین کیناز تنظیم‌ شده با سیگنال خارج سلولی (ERK)، کیناز IIα وابسته به کلسیم/کالمودولین (CaMKIIα)، CaMKIIβ، CaMKIV و پروتئین اتصال به عنصر پاسخ cAMP (CREB) را در مطالعه خود قرار داده اند.

به گفته Atsuhiko Chiba، نویسنده ارشد این مطالعه: “مطالعه ما با هدف بررسی اثرات ملاتونین، راملتون و N1-استیل-5-متوکسی کینورامین (AMK) بر سطوح فسفوریلاسیون نسبی پروتئین های مرتبط با حافظه، به منظور کشف مسیر های سیگنال دهی نامزد مرتبط با اثرات تقویت کننده حافظه با واسطه گیرنده و غیر گیرنده ملاتونین، انجام شد.”

او در مورد نتیجه این مطالعه گفت: ملاتونین با تعدیل سطوح فسفوریلاسیون پروتئین های مرتبط با حافظه مانند ERK، CaMKII و CREB در هر دو مسیر سیگنال دهی با واسطه گیرنده و غیر گیرنده، در ترویج تشکیل حافظه بلند مدت تشخیص اشیا نقش دارد.

به عبارت دیگر ملاتونین نقش بسزایی در بهبود یا ایجاد حافظه بلند مدت دارد. این خبر خوبی برای افراد مسن است زیرا حافظه آنها با افزایش سن به طور کلی کاهش پیدا می کند. تیم تحقیقاتی معتقد است که انجام مطالعات بیشتر ممکن است منجر به فرمولاسیون درمان‌ های مبتنی بر ملاتونین برای افراد مبتلا به نگرانی‌ های مربوط به حافظه شود.

مقاله ای که در مورد “جنبه های بالینی مداخله ملاتونین در پیشرفت بیماری آلزایمر” در PubMed Central منتشر شده است با نیاز به مطالعه بیشتر در مورد این موضوع موافق است. اگرچه شواهدی وجود دارد که ملاتونین را به عنوان یک ابزار درمانی مفید برای بیماران مبتلا به اختلال شناختی خفیف (MCI) فرض می کند، اما مطالعات چند مرکزی دوسوکور بزرگتر برای اثبات و بررسی بیشتر پتانسیل و سودمندی ملاتونین به عنوان یک داروی ضد زوال عقل ضروری است.

منابع

1- Protective effect of melatonin on learning and memory

2- Melatonin – Uses, Side Effects, and More

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها