آیا رنگ مو می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد؟

بسیاری از افراد از رنگ مو استفاده می کنند که می تواند حاوی انواع مختلفی از مواد شیمیایی باشد. تحقیقات انجام شده، برخی نگرانی ها را در خصوص ارتباط رنگ مو و افزایش خطر ابتلا به سرطان نشان می دهد، اما تاکنون هیچ ارتباط قطعی میان آنها وجود ندارد.

سرطان زا بودن رنگ مو
مشخص نیست استفاده شخصی از رنگ مو تا چه حد ممکن است خطر سرطان را افزایش دهد. تا کنون، اکثر مطالعات ارتباط قوی بین استفاده از رنگ مو و سرطان پیدا نکرده اند، اما تحقیقات بیشتری برای کمک به روشن شدن این موضوع مورد نیاز است.

علاقه به داشتن مو هایی با رنگ های متفاوت چیز جدیدی نیست. در مصر باستان، رنگ حنا برای جلوه دادن به مو ها (یا پوشاندن سفید شدن آنها) مورد استفاده قرار می گرفته است. استفاده از رنگ مو در یونان باستان نیز دارای محبوبیت زیادی بوده است.

اما در حالی که هدف از دستیابی به ظاهری جدید برای هزاران سال وجود داشته است، روش انجام آن مطمئناً تغییر کرده است. مواد طبیعی پشت این روش‌ های رنگ‌ سازی قدیمی تا حد زیادی با مواد شیمیایی جدید جایگزین شده‌اند، از جمله برخی از آنها که با افزایش خطر سرطان در ارتباط اند.

بنابراین، آیا این بدان معناست که رنگ مو های مدرن می توانند برای سلامتی شما مضر باشند؟ بیایید همراه با دکتر Chirag Shah، انکولوژیست پرتوشناسی و دکتر Tiffany Onger انکولوژیست بالینی به تحقیقات انجام گرفته در این زمینه نگاهی بیندازیم.

رنگ مو از چه موادی تشکیل شده است؟

تغییر رنگ مو کار آسانی نیست. به دنبال دلیل برای این حرف می گردید؟ این جواب را در نظر بگیرید: ممکن است بیش از 5000 ماده شیمیایی برای رنگ کردن مو لازم باشد تا کار به درستی انجام شود.

در این فهرست مواد سرطان زا یا موادی که می توانند باعث سرطان شوند وجود دارند. دکتر Chirag Shah در این خصوص می‌ گوید: این مواد شیمیایی می‌ توانند عملکرد و سطح هورمون‌ ها در بدن شما را در مختل کرده و خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند.

مواد شیمیایی نگران کننده شامل آمین های معطر، 3-آمینو-4-متوکسیانیلین، 2-نیترو-4-آمینوآنیلین و 3-نیترو-4-هیدروکسیانیلین می شود.

رنگ موی دائمی که حدود 80 درصد بازار تجاری را تشکیل می دهد، معمولاً دارای مواد شیمیایی بیشتری نسبت به رنگ مو های نیمه دائمی و موقت است. رنگ‌ های تیره‌ تر اغلب دارای غلظت‌ های بالاتری از مواد شیمیایی و سرطان‌ زا هستند.

انواع رنگ مو

انواع رنگ مو
سه نوع اصلی برای رنگ مو وجود دارد

رنگ مو از نظر ترکیب شیمیایی بسیار متفاوت است. 3 نوع اصلی رنگ مو وجود دارد:

  1. رنگ مو موقت: رنگ های موقت سطح مو را می پوشانند اما به ساقه مو نفوذ نمی کنند. آنها معمولا برای 1 تا 2 شستشو دوام دارند.
  2. رنگ مو نیمه دائمی: رنگ های نیمه دائمی به ساقه مو نفوذ می کنند. آنها معمولا برای 5 تا 10 شستشو دوام دارند.
  3. رنگ مو دائمی (اکسیداتیو): رنگ های دائمی باعث ایجاد تغییرات شیمیایی پایدار در ساقه مو می شوند. آنها محبوب ترین انواع رنگ مو هستند، زیرا تغییر رنگ تا زمانی که مو با رشد جدید جایگزین شود، باقی می ماند. این رنگها به دلیل برخی از مواد تشکیل دهنده آنها گاهی اوقات به عنوان رنگهای قطران زغال سنگ نیز شناخته می شوند. آنها حاوی مواد بی رنگ مانند آمین های معطر و فنل ها هستند. در حضور پراکسید هیدروژن، این مواد با انجام واکنش های شیمیایی به رنگ تبدیل می شوند. رنگ‌ های تیره‌ تر تمایل بیشتری به استفاده از این مواد رنگ‌ دهنده دارند.

بیشترین نگرانی در مورد خطر سرطان مربوط به رنگ های نیمه دائمی و دائمی بوده است. از آنجایی که رنگ‌ های تیره‌ تر مقدار بیشتری از مواد شیمیایی دارند که ممکن است باعث سرطان شوند، این محصولات بیشترین نگرانی بالقوه را دارند.

افراد چگونه در معرض رنگ مو قرار می گیرند؟

هنگامی که افراد مو های خود را رنگ می کنند، برخی از مواد شیمیایی موجود در رنگ مو می تواند به مقدار کم از طریق پوست جذب شود یا از بخار موجود در هوا استنشاق شود.

افرادی که به عنوان بخشی از شغل خود به طور منظم روی رنگ مو کار می کنند، مانند آرایشگران، احتمالاً بیشتر از افرادی که فقط موهای خود را رنگ می کنند، در معرض خطر قرار می گیرند. بسیاری از نگرانی‌ ها در مورد رنگ‌ های مو که احتمالاً باعث سرطان می‌ شوند، روی افرادی متمرکز شده است که با آنها کار می‌ کنند.

ارتباط بین رنگ مو و سرطان ها

محققان سال هاست که در حال بررسی ارتباط احتمالی بین استفاده از رنگ مو و سرطان هستند. مطالعات بیشتر به بررسی خطرات سرطان های خون (لوسمی ها و لنفوم ها)، سرطان مثانه و سرطان سینه پرداخته اند.

مطالعات مختلف در طول سال ها ارتباط بالقوه بین رنگ مو و افزایش خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان را بررسی کرده اند، سرطان هایی از جمله:

  • سرطان مثانه
  • سرطان سینه
  • سرطان لنفوم غیر هوچکین (نوعی سرطان که از سیستم لنفاوی شروع می شود)
  • سرطان خون
  • سرطان پوست (کارسینوم سلول بازال)
  • سرطان رحم

دکتر دکتر Tiffany Onger می گوید: نگرانی های آشکاری در این زمینه وجود دارد. واقعیت این است که مردم رنگ مو را به پوست سر خود می زنند و ما می دانیم که این رنگ مو ها شامل مواد شیمیایی هستند. به همین دلیل تحقیقات زیادی در این خصوص صورت گرفته است.

نتایج به دست آمده از این مطالعات با یکدیگر متفاوت بوده اند اما برخی از ارتباط ها میان رنگ مو و افزایش خطر ابتلا به سرطان ها نشان داده شده است. اما به طور کلی، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) به همراه سازمان بهداشت جهانی (WHO) تشخیص داده اند که استفاده شخصی از رنگ مو در دسته “سرطان زا برای انسان” قرار نمی گیرد.

با این حال، باید توجه داشت که مرکز جهانی تحقیقات سرطان خطر بیشتری را برای آرایشگرانی که بیشتر در تماس با رنگ مو هستند، پیدا کرده است. آژانس این نوع قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی رنگ مو در محل کار را به عنوان “احتمالا سرطان زا” فهرست کرده است.

بیایید باهم به ارتباط و خطر بر اساس نوع سرطان نگاه کنیم:

سرطان مثانه

به گفته مرکز جهانی تحقیقات سرطان، اکثر مطالعات افزایش خطر ابتلا به سرطان مثانه را برای کسانی که مو های خود را رنگ می کنند، شناسایی نکرده اند. اما چند نگرانی در مورد استفاده از رنگ کردن دائمی مو مطرح شده است.

به نظر می رسد اگر به طور منظم با رنگ مو کار کنید، سطح خطر ابتلا به سرطان مثانه افزایش می یابد.

سرطان سینه

یک مطالعه نسبتاً بزرگ انجام شده توسط مؤسسه ملی بهداشت در سال 2019، رابطه بین خطر ابتلا به سرطان سینه و استفاده از رنگ مو و صاف کننده های شیمیایی مو را بررسی کرد. این مطالعه شامل بیش از 45000 زن می شد.

بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه، محققان دریافتند که:

  • خطر ابتلا به سرطان سینه در افرادی که به طور مرتب از رنگ موی دائمی استفاده می کردند نسبت به افرادی که این کار را نمی کردند بیشتر بود. (هیچ گونه تغییری از نظر دفعات استفاده مشاهده نشد.)
  • زنان سیاه پوست ممکن است بیشتر از زنان سفید پوست در معرض خطر باشند. خطر افزایش 45 درصدی در زنان سیاه پوست در مقایسه با 7 درصد افزایش خطر در زنان سفیدپوست وجود داشت.

برخی تحقیقات نشان داده اند که استفاده از رنگ موی نیمه دائمی ممکن است بر خطر سرطان سینه نیز تأثیر بگذارد.

در حالی که رنگ نیمه دائمی به طور کلی با خطر بالاتری از ابتلا مرتبط نبود، افرادی که خودشان از رنگ نیمه دائمی استفاده می کردند (بدون کمک یک آرایشگر حرفه ای) با خطر ابتلا به سرطان سینه در ارتباط بودند.

وقتی صحبت از صاف کننده های شیمیایی مو به میان می آید، مطالعه دیگری نشان داد که خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می یابد. (برخی از این صاف کننده ها حاوی فرمالدئید هستند که یک ماده سرطان زا شناخته شده است.)

استفاده از صاف کننده در 12 ماه قبل از ثبت نام در مطالعه با خطر ابتلا به سرطان سینه 18 درصد همراه بود. استفاده بیشتر نیز خطر بیشتری را به همراه داشت. به عنوان مثال، خطر ابتلا به سرطان سینه در افرادی که هر پنج تا هشت هفته یکبار از صاف کننده ها استفاده می کردند، 31 درصد بیشتر بود.

آیا باید استفاده از رنگ مو را متوقف کنید؟

هر روز، شما در معرض بسیاری از عوامل بالقوه سرطان زا قرار می گیرید. دکتر Tiffany Onger و دکتر Chirag Shah می گویند رنگ مو فقط یک مورد در این لیست است.

اگر در مورد خطر ابتلا به سرطان خود نگران هستید، هنگام تصمیم گیری به همه عوامل خطر خود توجه کنید. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد سبک زندگی، محیط خانه و کار و سابقه خانوادگی خود صحبت کنید تا بتوانید تصمیم بگیرید که چه چیزی برای شما بهتر است.

رنگ مو مطمئناً می تواند بخشی از این بحث باشد، اما تنها موضوع مورد بحث نیست.

منابع

1- Can Hair Dye Increase Cancer Risk?

2- Hair Dyes and Cancer Risk

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها