عوارض مصرف طولانی مدت ایبوپروفن در مردان

تیم محققان دانمارک و فرانسه به این نتیجه رسیده اند که مصرف منظم قرص های مسکن درد ایبوپروفن (ibuprofen) در طولانی مدت باعث اختلالی به نام هیپوگونادیسم (hypogonadism) در مردان می شود. در مقالاتی که این تیم در آکادمی ملی علوم منتشر کرده اند محققان به توضیحاتی در مورد بررسی هایشان پرداختند که در مورد تحقیق بر روی داوطلبانی بود که دارو مصرف می کردند و تغییرات هورمون ها و میزان تولید اسپرم شان مورد بررسی و کنترل قرار می گرفت.

عوارض جانبی ایبوپروفن
با استفاده طولانی مدت یا بیش از حد ایبوپروفن، بیماران ممکن است بیشتر در معرض خطر افزایش خونریزی یا خونریزی کنترل نشده قرار بگیرند.

محققان برای این که تاثیر قرص های ضد التهاب ایبوپروفن بر روی قدرت باروری مردان در طولانی مدت را بسنجند، از ۳۱ مرد بین سنین ۱۸ تا ۳۰ سال خواستند تا به مدت ۶ هفته هر روز ۶۰۰ میلی گرم (۳ عدد قرص) ایبوپروفن مصرف کنند. دیگر داوطلبان نیز قرص های مسکن مصرف می کردند. در طول بررسی ، داوطلبان از نظر تاثیر قرص ها بر بدن شان مرتب مورد بررسی قرار می گرفتند.

محققان گزارش کردند که تنها با گذشت ۲ هفته از تحقیق، همه ی داوطلبان دچار افزایش هورمون جسم زرد تخمدان شده بودند که بدن مردان از آن برای تنظیم تولید تستوسترون استفاده می کند. این افزایش نشان می دهد که این دارو باعث ایجاد مشکلاتی در برخی از سلول های بیضه ها می شود که از تولید تستوسترون جلوگیری می کند (که البته برای تولید سلول های اسپرم نیز ضروری است). بعلاوه محققان گزارش کردند که این تغییر باعث شده است که با تولید زیاد هورمون های دیگر که بدن را مجبور به تولید زیاد تستوسترون می کنند، غده ی هیپوفیز نیز از خود واکنش نشان دهد. نتیجه ی خالص این بررسی این بود که میزان کلی تستوسترون در بدن ثابت باقی می ماند، اما بدن برای جبران اثر مخرب ایبوپروفن که به آن هیپوگونادیسم جبران شده می گویند، تلاش بسیاری می کند.

مقاله مرتبط >> 10 اثر منفی تستوسترون پایین (هیپوگنادیسم مردانه)

محققان می گویند که با این که هیپوگونادیسم جبران شده باعث کاهش موقتی سلول های اسپرم و کاهش باروری می شود اما این امر نمی تواند یک زنگ خطر تلقی شود. محققان می گویند چیزی که بیشتر نگران کننده است این است که معمولا این دارو ها برای مدت طولانی مصرف شوند. با اینکه این مسئله تاکنون تصیق نشده اما محققان نسبت به مصرف طولانی مدت این دارو بسیار مظنون هستند و همانطور که در ورزشکاران حرفه ای و دیگر افرادی که با دردهای مزمن درد و پنجه نرم می کنند مشخص است، این مشکل می تواند منجر به شرایطی شود که به آن هیپوگونادیسم اولیه می گویند. در هیپوگونادیسم اولیه علائم بسیار بدتر و شدید تر هستند، تا حدی که افراد مبتلا به این شرایط گزارش کرده اند که دچار کاهش میل جنسی، تراکم استخوان و تغییرات خلق و خو شده اند. محققان می گویند که در مورد این موضوع مطالعات بیشتری باید انجام شود.

مقاله مرتبط >> آیا مصرف آسپرین به صورت روزانه خطرناک است؟

چکیده ای از مطالب گفته شده

قرص ایبوپروفن
قرص ایبوپروفن

نگرانی در مورد افزایش اختلالات تولید مثل در مردان در جهان غرب رو به افزایش است و در این مسئله اختلال در غدد درون ریز در مردان نقش اصلی را ایفا می کند.

مطالعات متعددی نشان می دهند که درد در طول دوران جنینی با تاثیر آنتی آندروژنیک ها و نقص های مادرزادی در ارتباط است، اما تاثیر آن در مردان بالغ که شدید تر هم است، هنوز ناشناخته می باشد.

در طول یک بررسی بالینی بر روی مردان جوانی که ایبوپروفن مصرف کرده بودند نشان داده شد که درد در نتیجه ی یک شرایط کلینیکی به نام هیپوگونادیسم جبران شده می باشد، شرایطی که در میان مردان مسن تر و افراد مبتلا به اختلالات فیزیکی و تناسلی مبتلا رایج است.

در مردان، هورمون جسم زرد و سطح پلاسمای ایبوپروفن به صورت مثبتی با هم همبستگی داشتند، و سطح تستوسترون/ به نسبت هورمون جسم زرد کاهش یافته است. با استفاده از برون کاشت بیضه ی مردانی که ایبوپروفن مصرف کرده و کسانی که مصرف نکرده بودند، ما توانستیم اثبات کنیم که توانایی غدد درون ریز بیضه ها -یعنی سلول های Leydig و Sertoli  که شامل تولید تستوسترون می باشد، می تواند با سوکوب کردن متوقف شوند. این تاثیر همچنین در خط سلولی استروئیدوژنیک نیز مشاهده شد. اطلاعات ما اثبات می کنند که ایبوپروفن با سرکوب کردن می تواند باعث تغییر سیستم غدد  درون ریز شود، که بدین وسیله باعث هیپوگونادیسم جبران شده می شود.

منبع

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها