بهداشت دهان و دندان تا چه میزان بر سلامت کلی شما تاثیر می گذارد؟

بر اساس تحقیقات انجام شده، شرایطی مانند بیماری قلبی، دیابت و حتی آلزایمر همگی با بیماری های دهان و میزان رعایت کردن بهداشت دهان و دندان هایتان در ارتباط اند.

بهداشت دهان و دندان
بهداشت دهان و دندان شامل مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و همچنین مراجعه منظم به دندانپزشک برای عکسبرداری با اشعه ایکس، معاینه و تمیز کردن دندان ها می باشد.

به عنوان مثال، افراد مبتلا به بیماری پریودنتال شدید (بیماری لثه) در مقایسه با افرادی که لثه‌ های سالم دارند، دو برابر بیشتر در معرض حمله قلبی و سه برابر بیشتر در معرض سکته قرار دارند.

بیماری های دهان چگونه می توانند باعث سایر مشکلات سلامتی شوند؟

دکتر Suhrab Singh، دندانپزشک و متخصص اندودنتیست در ClinicSpots می گوید: علیرغم اینکه “مکانیسم دقیق” چگونگی تاثیر باکتری ها و التهاب دهان بر قلب و عروق خونی به طور کامل شناخته نشده است، کارشناسان نظریه های خود را دارند.

مقاله مرتبط: کشف باکتری جدید عامل ایجاد پوسیدگی دندان توسط دانشمندان

باکتری های دهان می توانند از طریق خونریزی لثه وارد جریان خون شوند و به پوشش داخلی قلب یا عروق خونی چسبیده و باعث اندوکاردیت یا تصلب شرایین شوند.

التهاب دهان همچنین می تواند یک پاسخ التهابی سیستماتیک را ایجاد کرده و در نهایت موجب آسیب به دیواره رگ های خونی گردد و خطر لخته شدن خون را افزایش دهد.

دکتر دکتر Suhrab Singh همچنین دیابت را به عنوان یک وضعیت سلامتی توصیف می کند که دارای “رابطه دو طرفه” است، به این معنی که هر بیماری می تواند دیگری را بدتر کند.

از یک طرف، دیابت می‌ تواند توانایی بدن را برای مبارزه با عفونت و التیام زخم‌ ها مختل کرده و لثه‌ ها را مستعد عفونت و التهاب باکتریایی کند.

از سوی دیگر، بیماری پریودنتال می تواند سطح قند خون را افزایش داده و کنترل دیابت را دشوارتر کند و همچنین خطر عوارض دیابت مانند آسیب عصبی، آسیب چشم و آسیب کلیوی را افزایش دهد.

بیماری پریودنتال (بیماری لثه) چیست؟

بیماری پریودنتال (لثه) عفونت بافت هایی است که دندان های شما را در جای خود نگه می دارند. این بیماری معمولاً به دلیل عادت‌ های نامناسب مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ایجاد می‌ شود که باعث می‌شود پلاک (یک لایه چسبنده از باکتری‌ ها) روی دندان‌ ها جمع شده و سفت گردد.

این وضعیت، با تورم، قرمزی و خونریزی لثه ها شروع می شود. اگر درمان نشود، می تواند به استخوان های اطراف لثه گسترش یافته و جویدن را دردناک کند. در بدترین موارد، ممکن است دندان ها لق شوند یا نیاز به کشیدن پیدا کنند (دندان های خود را از دست بدهید).

درمان می تواند شامل تمیز کردن عمیق دندان یا در موارد شدید جراحی باشد. مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن می تواند از بیماری لثه پیشگیری کند.

عوامل خطر متعددی برای بیماری لثه وجود دارد، اما سیگار کشیدن مهم ترین آنهاست. سیگار کشیدن همچنین می تواند درمان بیماری لثه را کم اثر کند. سایر عوامل خطر شامل تغییرات هورمونی در دختران و زنان است. بیماری های خاص مانند دیابت یا ایدز و دارو های تجویز شده برای درمان آنها و نیز ژنتیک از دیگر عوامل تاثیر گذار برای ابتلا به این بیماری به شمار می روند.

برخی از نشانه های بیماری لثه عبارت اند از:

  1. تغییرات در لثه ها: لثه ها ممکن است قرمز، متورم و حساس شده یا خونریزی کنند. در برخی موارد، لثه ها از روی دندان‌ ها جدا شده و ممکن است بلند تر به نظر برسند.
  2. تغییرات در دندان ها: دندان ها ممکن است لق یا آزاد به نظر رسیده و حساسیتشان زیادتر شود. در بعضی از موارد، فرد بیمار در هنگام جویدن احساس درد می کند.
  3. سایر تغییرات: ممکن است با بوی بد مداوم دهان مواجه شوید.

با رعایت موارد زیر می توانید لثه ها و دندان های خود را سالم نگه دارید:

  • دندان های خود را دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
  • برای از بین بردن پلاک بین دندان ها به طور منظم نخ دندان بکشید. یا می‌ توانید از وسیله‌ا ی مانند برس بین دندانی، پین چوبی یا پلاستیکی، یا «واتر جت آبی» توصیه شده توسط یک متخصص دندانپزشکی استفاده کنید.
  • مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و تمیز کردن حرفه ای دندان ها.
  • ترک کردن سیگار.

منابع

1- Periodontal (Gum) Disease

2- Gum disease and heart disease: The common thread

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها