خواب آخر هفته آسیب های قلبی ناشی از کمبود خواب را جبران نمی کند

افراد بیشماری در طول هفته از خواب کافی بهره مند نمی شوند و انتظار دارند که با خوابیدن زیاد در آخر هفته، کمبود خواب های تجمیع شده را جبران کنند. با این حال، یافته‌ های جدید و قابل تامل توسط تیم تحقیقاتی ایالت پنسیلوانیا آمریکا، حاکی از آن است که هیچ مقداری از خواب آخر هفته نمی‌ تواند عوارض ناشی از خواب از دست رفته در طول هفته را حداقل در مورد سلامت قلب جبران کند.

عوارض کمبود خواب
بی خوابی و کمبود خواب مداوم با فشار خون بالا و بیماری قلبی در ارتباط است

نویسندگان این مطالعه توضیح می‌ دهند که بسیاری از عوامل سلامت قلب و عروق، از جمله میزان ضربان قلب و فشار خون، در طول هفته که افراد فقط پنج ساعت در شب می‌ خوابند، بدتر می‌ شوند. مهمتر از همه، محققان گزارش می دهند که تلاش برای جبران خواب در آخر هفته در نهایت برای بازگرداندن این عوامل تاثیر گذار به حالت عادی کافی نیست.

پروفسور Anne-Marie Chang، دانشیار بهداشت زیست رفتاری و یکی از نویسندگان این مطالعه می گوید: تنها 65 درصد از بزرگسالان در آمریکا به طور منظم هفت ساعت توصیه شده در شب را می خوابند و شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد این کمبود خواب در طولانی مدت با بیماری های قلبی عروقی در ارتباط است.

مقاله مرتبط >> چرا همیشه خسته یا خواب آلودید؟

تحقیقات ما مکانیسم بالقوه‌ای را برای این رابطه طولی نشان می‌ دهد. در این مکانیسم، آسیب ها متوالی کافی به سلامت قلب و عروق شما در دوران جوانی می‌ تواند قلبتان را در آینده مستعد ابتلا به بیماری‌ های قلبی عروقی کند.

محققان 15 مرد سالم 20 تا 35 ساله را برای شرکت در این مطالعه 11 روزه خواب، انتخاب کرده و مورد بررسی قرار دادند. در طول سه شب اول مطالعه، هر فرد مجاز بود تا 10 ساعت در شب بخوابد تا سطح اولیه خواب خود را تنظیم کند. سپس، در طول پنج شب بعدی، خواب هر فرد به پنج ساعت در شب محدود شد. در ادامه به افراد مورد آزمایش اجازه داده شد تا به میزان 10 ساعت در شب بخوابند. برای ارزیابی تأثیر تغییرات خواب بر سلامت قلب و عروق، نویسندگان این مطالعه ضربان قلب و فشار خون افراد در حالت استراحت را هر دو ساعت در طول روز اندازه‌ گیری نمودند.

مقاله مرتبط >> به چند ساعت خواب شبانه نیاز دارید؟

پروفسور Chang خاطر نشان می کند که این مطالعه از این حیث منحصر به فرد تلقی می شود که ضربان قلب و فشار خون افراد تحت نظر را در کل مدت زمان مطالعه، چندین بار در طول روز  اندازه گیری کرد و محققان را قادر ساخت تا تأثیراتی را که ساعات مختلف روز ممکن است بر ضربان قلب و فشار خون داشته باشد، محاسبه کنند. به عنوان مثال، ضربان قلب به طور طبیعی زمانی که ما دیرتر از خواب بیدار می شویم کمتر است، بنابراین اندازه گیری ضربان قلب چندین بار در طول روز می تواند دلیل این تفاوت باشد.

تیم تحقیقاتی این مطالعه که شامل David Reichenberger، دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت زیستی رفتاری در ایالت پنسیلوانیا بود، متوجه شد که ضربان قلب با هر روز مطالعه، تقریباً به میزان یک ضربان در دقیقه (BPM) افزایش می‌ یابد.

به طور خاص، میانگین ضربان قلب پایه 69 BPM و میانگین ضربان قلب در پایان مطالعه در روز دوم بهبودی ( افزایش خواب)، نزدیک به 78 BPM بود. فشار خون سیستولیک نیز روزانه حدود 0.5 میلی متر جیوه (mmHg) افزایش پیدا می کرد.

در همین حال، میانگین فشار خون سیستولیک پایه به 116 میلی‌ متر جیوه رسید و در پایان دوره بهبودی نزدیک به 119.5 میلی‌ متر جیوه بود.

David Reichenberger توضیح می‌ دهد: «هم ضربان قلب و هم فشار خون سیستولیک، هر روز نسبت به روز گذشته افزایش یافته و تا پایان دوره بهبودی به سطح اولیه باز نمی‌ گشتند». بنابراین، با وجود داشتن فرصت اضافی برای استراحت، تا پایان آخرین هفته مطالعه، سیستم قلبی عروقی شرکت کنندگان همچنان بهبود نیافته بود.

پروفسور Chang می افزاید که ممکن است به دوره های طولانی تری از ریکاوری خواب برای بهبودی از چندین شب متوالی بد خوابی نیاز باشد.

در انتها، پروفسور Chang خاطر نشان می کند: خواب یک فرآیند بیولوژیکی است، اما یک فرآیند رفتاری است که ما اغلب روی آن کنترل زیادی داریم. خواب نه تنها سلامت قلب و عروق ما را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه بر وزن، سلامت روان، توانایی ما برای تمرکز و حفظ روابط سالم با دیگران و بسیاری موارد دیگر تأثیر گذار است. همانطور که بیشتر و بیشتر در مورد اهمیت خواب و اینکه چگونه بر همه چیز در زندگی ما تأثیر می گذارد یاد می گیریم، امیدوارم که نقش کیفیت و ساعات خواب بر سلامت افراد مورد توجه بیشتری قرار بگیرد.

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها