کشف عوارض جدی مواد شیمیایی بسته بندی های غذاهای فست فودی برای زنان باردار

در حالی که احتمالاً کاهش مصرف فست فود و تنقلات فوق فرآوری شده برای همه مفید است، دانشمندان دانشگاه واشنگتن در تازه ترین تحقیق انجام شده خود هشدار می دهند که زنان باردار باید به طور خاص مصمم به رعایت یک رژیم غذایی سالم (ترجیحا غذاهای خانگی) و بدون مواد غذایی دارای بسته بندی پلاستکی باشند.

مواد شیمایی بسته بندی غذاهای فست فودی
تحقیقات نشان می‌ دهد که فتالات‌ ها، دسته‌ ای از مواد شیمیایی مرتبط با پلاستیک‌ ها، می‌ توانند از بسته‌ بندی و حتی دستکش‌ های پلاستیکی پوشیده شده توسط کارکنان فست فود ها وارد غذا و سپس وارد جریان خون زنان باردار و جنین شوند.

با این حال، استدلال پشت این گفته محققان احتمالاً بسیاری از مردم را شگفت زده خواهد کرد. این هشدار محققان در مورد محتوای واقعی غذایی (یا کمبود آنها) این غذاها نیست، بلکه به مواد خطرناکی مربوط می شود که قبل از خوردن غذاها، با آنها ترکیب می شوند. به طور خاص، دانشمندان در مورد بسته بندی پلاستکی و هر نوع پلاستیکی که در مراحل آماده سازی غذاهای فست فودی به مواد غذایی برخورد می کنند صحبت می نمایند.

وجود فتالات ها، مواد شیمیایی خطرناک ناشی از بسته بندی غذاها

تیم تحقیقاتی گزارش می‌ دهد که فتالات‌ ها، دسته‌ای از مواد شیمیایی مرتبط با پلاستیک‌ ها، در واقع می‌ توانند از بسته‌ بندی‌ های دور مواد غذایی، بسته‌ بندی‌ های نگهدارنده غذاها و حتی دستکش‌ های پلاستیکی که توسط فروشنده‌ ها استفاده می‌ شود، به داخل غذاها نفوذ پیدا کند. حتی بدتر از آن، در طول مطالعه، مصرف فست فود و غذاهای فوق فرآوری شده ارتباطی با سطوح بالاتر فتالات در بین زنان باردار را نشان داد.

نفوذ مواد شیمیایی ناشی از بسته بندی های غذاهای فست فودی حتی به جریان خون جنین

هنگامی که یک زن باردار مواد غذایی دارای فتالات ها را مصرف می کند، این مواد شیمیایی می توانند وارد جریان خون شده، از جفت عبور کرده و وارد جریان خون جنین گردند.

نویسندگان مطالعه هشدار می دهند که وقتی این اتفاق می‌ افتد، این ماده شیمیایی می‌ تواند استرس اکسیداتیو و رشته ای از التهاب ها را در جنین تحریک کند.

مطالعات قبلی نشان داده است که قرار گرفتن در معرض فتالات ها در دوران بارداری می تواند خطر تولد نوزاد با وزن کم، زایمان زودرس و همچنین اختلالات سلامت روان کودک مانند اوتیسم و ADHD (اختلال بیش فعالی و کمبود توجه) را افزایش دهد.

همچنین بخوانید >> زنان باردار در معرض آلودگی هوا نوزادان کوچکتری به دنیا می آورند

این اولین پژوهش تحقیقاتی انجام شده در بین زنان باردار است که نشان می‌ دهد مصرف یک برنامه غذایی حاوی غذاهای فوق‌ فرآوری‌ شده بیشتر با قرار گرفتن در معرض فتالات بیشتر در ارتباط است.

دکتر Sheela Sathyanarayana، نویسنده ارشد، متخصص اطفال UW Medicine و محقق در موسسه تحقیقات کودکان سیاتل، در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: «وقتی مادران باردار در معرض این ماده شیمیایی قرار می‌ گیرند، این مواد خطرناک می‌ تواند از جفت عبور کرده و وارد گردش خون جنین شود».

این مطالعه داده‌ هایی را که توسط گروه تحقیقاتی، شرایط مؤثر بر رشد و یادگیری عصبی در دوران کودکی (CANDLE)، شامل 1031 فرد باردار ساکن ممفیس، تنسی، که بین سال‌ های 2006 تا 2011 در این تحقیق شرکت کرده بودند را ارائه می‌ کند.

در همین حال، محققان از نمونه های ادرار جمع آوری شده در سه ماهه دوم بارداری برای اندازه گیری سطح فتالات استفاده کردند.

 بر اساس بررسی های اطلاعات شرکت کنندگان مشخص گردید که غذاهای فوق فرآوری شده 10 تا 60 درصد از رژیم غذایی آنها (به طور متوسط 38.6٪) را تشکیل می دهد.

هر 10 درصد افزایش در نسبت رژیم غذایی غذاهای فوق فرآوری شده با 13 درصد غلظت بالاتر دی (2-اتیل هگزیل) فتالات مرتبط است که یکی از رایج ترین و مضر ترین فتالات ها محسوب می شود.

نویسندگان مطالعه مقادیر فتالات را با استفاده از نمونه ادرار زنان شرکت کننده به دست آوردند.

غذاهای فوق فرآوری شده شامل موادی هستند که از غذاهای کمتر فرآوری شده (روغن، شکر، نشاسته) به دست می آیند.

با این حال، این کالاها به دلیل فرآوری بسیار زیاد و افزودن مواد شیمیایی و نگهدارنده‌ ها برای بهبود ظاهر یا افزایش ماندگاری آنقدر تغییر می‌ کنند که تشخیص آنها از حالت اولیه دشوار است.

به عنوان مثال می توان به کیک های بسته بندی شده، سیب زمینی سرخ کرده بسته بندی شده، نان همبرگر بسته بندی شده و نوشابه اشاره کرد.

به طور خاص در مورد غذاهای فست فود، دستکش‌ های مورد استفاده کارکنان و همچنین شیوه‌ های نگهداری و آماده‌ سازی، سرویس‌ دهی و نیز تجهیزات یا ابزار مورد استفاده، همگی به‌ عنوان منابع اصلی بالقوه در معرض مواد شیمیایی خطرناک قرار گرفتن، واجد شرایط هستند.

همچنین بخوانید >> قرار دادن مواد پلاستیکی در مایکروفر باعث انتشار میلیارد ها ماده شیمیایی می شود

دکتر Brennan Baker، نویسنده ارشد این مطالعه از آزمایشگاه Sathyanarayana، می‌ افزاید که هم مواد منجمد و هم مواد تازه در معرض این مواد شیمیایی خطرناک قرار دارند.

به گفته محققان، این اولین مطالعه ای است که غذاهای فوق فرآوری شده را به عنوان ارتباطی بین قرار گرفتن در معرض فتالات ها و مسائل اجتماعی و اقتصادی پیش روی برخی از مادران شناسایی می کند.

این آسیب‌ پذیری ممکن است ناشی از تجربه مشکلات مالی و زندگی در «کمبود های غذایی» باشد که در آن غذاهای مغذی، سالم‌ تر و تازه‌ تر به سختی در دسترس قرار دارند و دستیابی به مواد غذایی سالم و با کیفیت غیر واقعی به نظر می رسد.

دکتر Brennan Baker در این خصوص می گوید: «ما در اینجا فرد باردار را سرزنش نمی کنیم. ما باید از تولید کنندگان و قانون‌ گذاران بخواهیم تا جایگزین‌ هایی را ارائه دهند که ممکن است سالم تر باشند.»

نویسندگان مطالعه بر این باورند که قوانین بیشتری برای جلوگیری از آلودگی فتالات در غذاها از طریق افزایش نظارت بر ترکیب بسته بندی مواد غذایی و حتی دستکش هایی که دست اندرکاران غذا استفاده می کنند، ضروری است.

زنان باردار امروزه چه باید بکنند؟ دکتر Sathyanarayana به زنان باردار پیشنهاد می کند تا جایی که می شود از مصرف غذاهای فوق فرآوری شده اجتناب کنند. در عوض، میوه ها، سبزیجات و گوشت بدون چربی را انتخاب کنید. او می افزاید که خواندن اطلاعات مواد غذایی تشکیل دهنده محصولات، قبل از مصرف آنها می تواند مفید واقع شود.

او در پایان می افزاید: «به دنبال محصولاتی با مواد تشکیل دهنده و بسته بندی با تعداد کمتری باشید و مطمئن شوید که می‌ توانید انواع مواد غذایی را شناسایی کنید.»

این موضوع حتی در مورد “غذاهای سالم” مانند بارهای صبحانه نیز صدق می کند. دکتر Sathyanarayana تاکید می کند که همیشه برچسب مواد غذایی تشکیل دهنده را بررسی کنید تا ببینید آیا یک محصول غذایی با خرما شیرین شده است یا حاوی مقادیر زیادی چربی و قند است.

این مطالعه در مجله Environment International منتشر شده است.

منبع مقاله

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها