خواب عمیق می تواند به سلامت قلب شما کمک می کند

خواب عمیق یا همان مرحله سوم خواب، عملکرد های ترمیمی را انجام می دهد که برای داشتن بهترین احساس در هر روز ضروری هستند. خواب عمیق کافی به مغز و بدن کمک می کند تا برای دریافت اطلاعات جدید و سازگاری با محیط های جدید آماده شوند. نداشتن خواب عمیق و کافی می تواند باعث مشکلات یادگیری شده، شما را مستعد ابتلا به عفونت کرده و شما را در معرض خطر مشکلات بلند مدت سلامتی قرار دهد.

تاثیر خواب عمیق بر سلامت بدن
فقدان خواب عمیق علاوه بر ایجاد خستگی، می تواند تأثیرات زیادی بر بدن شما داشته باشد.

به تازگی در یکی از تحقیقات انجام گرفته، دانشمندان از “صدای صورتی” برای تحریک مغز در هنگام خواب عمیق استفاده کردند و متوجه شدند که آن می تواند باعث تقویت عملکرد قلب و عروق شود.

در سال 2022، انجمن قلب آمریکا پس از بررسی حجم زیادی از تحقیقات در مورد ارتباط بین خواب سالم و سلامت قلب، خواب را به چک لیست سلامت قلب و عروق خود اضافه کرد.

دستورالعمل های به روز شده سبک زندگی سالم پیشنهاد می کند که افراد باید روزانه هفت تا نه ساعت بخوابند تا از حداکثر فواید قلبی عروقی ناشی از خواب بهره مند شوند.

اگرچه دانشمندان و کارشناسان بهداشت اهمیت خواب سالم را برای سلامت قلب و رفاه کلی درک می کنند، محققان ETH زوریخ و دانشگاه زوریخ می خواستند تعیین کنند که آیا امواج مغزی خاص مرتبط با خواب عمیق بر عملکرد قلبی عروقی تأثیر می گذارد یا نه.

این مطالعه که به تازگی در مجله European Heart منتشر گردید، 18 شرکت‌ کننده مرد 30 تا 57 ساله را که غیر سیگاری بودند و هیچ بیماری قلبی عروقی، اختلال خواب یا سایر شرایطی که می‌ تواند بر خواب تأثیر بگذارد نداشتند را انتخاب نمود.

تیم مطالعاتی مردان را انتخاب کرد زیرا شرکت کنندگان زن ممکن است مشکلات خواب ناشی از یائسگی یا چرخه قاعدگی را تجربه کنند که ممکن است باعث تغییر نتایج شود.

در طول آزمایش که به مدت زمان سه شب به طول انجامید، شرکت کنندگان در حالی که سیستم تحریک خواب عمیق را پوشیده بودند، خوابیدند. هنگامی که آنها به خواب رفتند، محققان شرکت کنندگان را با صدا های خاصی به نام “صدای صورتی” برای دو شب از سه شب تحریک کردند.

نویز صورتی متشکل از صدا های شنیداری در فرکانس های خاص است که صدایی شبیه به ایستا دارند. در طول خواب، شرکت کنندگان ده ثانیه از این صدا ها را شنیدند و پس از آن ده ثانیه سکوت. این چرخه بسته به الگو های امواج مغزی تکرار شد.

تیم مطالعاتی قادر به نظارت بر این بود که آیا شبیه سازی صدا باعث افزایش خواب عمیق می شود و آیا بر فشار خون و ضربان قلب شرکت کنندگان تأثیر می گذارد یا نه.

پس از بیدار شدن شرکت کنندگان، آنها تحت اکوکاردیوگرافی قرار گرفتند تا اثرات قلبی عروقی تحریک شنوایی مشخص شود.

این تیم دریافتند که تحریک با صدای کوتاه شنوایی در طول خواب عمیق باعث می شود قلب (به ویژه بطن چپ) به طور موثرتری عمل کند. این امر به نوبه خود باعث افزایش جریان خون به مغز و اندام ها می شود.

کریستین اشمید، مشاور ارشد قلب و عروق در بیمارستان دانشگاه زوریخ در بیانیه‌ای گفت: ما به وضوح مشاهده نمودیم که هم نیروی پمپاژ قلب و هم آرامش آن بعد از شب‌ های دارای تحریک در مقایسه با شب‌ های بدون تحریک بیشتر بود.

نویسندگان این مطالعه می گویند این اولین بار است که یک تیم تحقیقاتی دریافتند که افزایش امواج آهسته مغز در طول خواب عمیق باعث بهبود عملکرد قلب می شود.

علاوه بر این، تیم همچنین می‌ تواند نتایج را در دو شب جداگانه بازتولید کند که از نظر آماری معنا دار است.

نویسندگان توضیح می‌ دهند که چون کیفیت خواب می‌ تواند بر عملکرد ورزشی تأثیر بگذارد، این یافته‌ ها ممکن است ورزشکاران را نیز مورد توجه قرار دهد.

استفانی هوویلر از دپارتمان علوم و فناوری بهداشت در ETH زوریخ می‌گوید: این نوع سیستم تحریک خواب عمیق ممکن است عملکرد قلب را در آینده بهبود بخشیده و احتمالاً ریکاوری سریع‌ تر و بهتر بعد از تمرینات شدید را تضمین کند.

اگرچه در این مطالعه از تعداد کمی از شرکت کنندگان استفاده شد، نویسندگان می گویند که اندازه گروه کوچک برای مطالعات خواب آزمایشگاهی معمول است زیرا به منابع قابل توجهی نیاز دارد. علاوه بر این، از آنجایی که این تحقیق فقط شرکت کنندگان مرد را شامل می شود، دانشمندان می گویند مطالعات آینده باید شامل زنان نیز باشد تا مشخص شود که آیا این فواید قلب عمیق در زنان نیز وجود دارند یا نه.

درباره خواب عمیق چه می دانید؟

خواب عمیق که خواب موج آهسته نیز نامیده می شود، در مرحله سوم خواب حرکت غیرسریع چشم (NREM) رخ می دهد. در طول خواب عمیق، فعالیت الکتریکی در مغز به صورت امواج طولانی و آهسته به نام امواج دلتا ظاهر می شود. این امواج فرکانس 0.5 تا 2 هرتز دارند و باید حداقل 6 ثانیه از یک پنجره 30 ثانیه ای را تشکیل دهند تا آن دوره خواب عمیق در نظر گرفته شود.

به طور معمول، شما در عرض یک ساعت پس از به خواب رفتن به خواب عمیق فرو می روید و به تدریج دوره های کوتاه تری از خواب عمیق را در طول شب تجربه می کنید. در طول خواب عمیق، عملکردهای بدن مانند تنفس و ضربان قلب نیز بسیار آهسته است و عضلات شما آرام می شوند. ممکن است برای کسی سخت باشد که شما را از خواب بیدار کند و بیدار شدن از خواب عمیق ممکن است باعث شود تا یک ساعت احساس گیج شدن داشته باشید.

فقدان خواب عمیق علاوه بر ایجاد خستگی، می تواند تأثیرات زیادی بر بدن شما داشته باشد. از آنجایی که خواب عمیق بخشی از فرآیند تشکیل حافظه است، ممکن است پس از شب‌ هایی که خواب عمیق کافی نداشته باشید، برای تثبیت خاطرات خود دچار مشکل شوید. حتی پس از یک شب خواب ناکافی ممکن است در یادگیری یا به خاطر سپردن اطلاعات با مشکل مواجه شوید.

علاوه بر این، کمبود خواب با تغییرات هورمونی مرتبط است که اشتهای ما را برای غذاهای پرکالری تحریک می کند. اعتقاد بر این است که کوتاهی در خواب موج آهسته، به ویژه به مقاومت به انسولین و ایجاد دیابت نوع 2 و بیماری قلبی کمک می کند. کاهش کمبود خواب عمیق ممکن است برخی از این اثرات را معکوس کند.

بیشتر بزرگسالان تا 20 درصد از خواب شبانه خود را در خواب عمیق می گذرانند.

مرحله 3 خواب NREM عمیق ترین خواب در چرخه خواب است. (دو نوع خواب وجود دارد، خواب بدون حرکت سریع چشم (NREM) و خواب با حرکت سریع چشم (REM). خواب NREM به مراحل 1، 2، 3 و 4 تقسیم می شود که نشان دهنده یک پیوستگی از عمق نسبی است. هر کدام دارای ویژگی های منحصر به فردی از جمله تغییرات در الگوهای امواج مغزی، حرکات چشم و تون عضلانی هستند.

در طول خواب عمیق بدن شما ماهیچه ها، استخوان ها، بافت ها و عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.

خواب عمیق چندین بار در طول دوره خواب رخ می دهد، اما عواملی مانند بی خوابی، استرس و افزایش سن می توانند بر طول مدت زمان خواب عمیق تأثیر بگذارند.

با گرفتن یک دوش آب گرم، بهبود رژیم غذایی یا گوش دادن به ضربان های دو گوشی قبل از خواب، می توانید از مدت زمان خواب عمیق تر بیشتری بهره مند شوید.

آیا ضربان های دو گوشی می تواند به شما کمک کند بهتر بخوابید؟ تحقیقات اولیه نشان می‌ دهد که ضربان‌ های دو گوشی می‌ توانند به خواب بهتر کمک کنند. مطالعه ای با استفاده از ضربان های دو گوشی در فرکانس دلتا 3 هرتز نشان داد که این ضربان ها باعث ایجاد فعالیت دلتا در مغز می شوند. در نتیجه، استفاده از ضربان های دوگوشی می تواند مرحله سوم خواب را طولانی تر کند.

منابع

1- Increased deep sleep benefits your heart

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها