کودکان نباید تا سن 3 سالگی تلویزیون تماشا کنند

در پژوهشی جدید آشکار شد که قرار گرفتن کودکان نوپا در معرض تلویزیون و سایر صفحه های نمایشگر دیجیتال تا قبل از 3 سالگی می‌تواند در پردازش محیط اطراف‌شان ایجاد اختلال کند. اکنون محققان پیشنهاد می‌کنند کودکان خردسال باید در دو سال اول زندگی به هیچ‌وجه به صفحۀ نمایش خیره نشوند، چرا که ممکن است اینکار به رفتارهای حسی غیر معمول مرتبط با اوتیسم و ADHD (اختلال کم توجهی-بیش فعالی) ختم شود.

سن تلویزیون تماشا کردن کودکان
کودک نوپای خود را جلوی تلویزیون قرار می دهید؟ داده‌های جدید نشان می‌دهند که ممکن است به توانایی آن‌ها در پردازش دنیای اطراف آسیب برسانید.

این رفتارها شامل عدم ورود و نداشتن علاقه به فعالیت‌های مختلف، در جستجوی محرک‌های قوی‌تر محیطی بودن و یا احساس ناراحتی شدید به‌واسطۀ صداهای بلند یا نورهای بسیار روشن داشتن است.

مهارت‌های پردازش حسی در نحوه واکنش‌مان به محیط اطراف‌مان بسیار مهم است. این مهارت‌ها واکنش‌هایمان را به محرک‌های مختلفی تبدیل می‌کنند، خواه هر آنچه را که می‌شنویم، می‌بینیم یا لمس می‌کنیم باشد. در کودکان خردسال، این مهارت‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند زیرا در دنیایی پر از تجربیات و احساسات جدید قرار گرفته‌اند.

این مطالعه نشان داد که مقدار زمان استفاده از صفحۀ نمایش در 12 ماهگی با احتمال 105 درصد بروز مشکلات پردازش حسی بیشتر در 33 ماهگی‌شان مرتبط است. این یافته‌ها به فهرست فزاینده‌ای از نگرانی‌های مرتبط با مقدار زمان استفاده از صفحۀ نمایش در نوزادان و کودکان نوپا ربط دارد، از جمله تاخیر زبانی، اختلال طیف اوتیسم، مشکلات رفتاری، مشکلات خواب، مشکلات توجه و تاخیر در مهارت حل مسئله.

Karen Heffler، دانشیار دانشگاه Drexel، در نشستی خبری بیان داشت: «این ارتباط می‌تواند پیامدهای مهمی در خصوص اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و اوتیسم داشته باشد، زیرا پردازش حسی غیر معمول در این جمعیت‌ها بسیار شایع‌تر است. در پژوهش‌های آتی می‌توان معین کرد آیا قرار گرفتن در معرض صفحۀ نمایش در اوایل زندگی می‌تواند به ارتباط بیش‌ازحد حسی مغز که در اختلالات طیف اوتیسم دیده می‌شود، مانند افزایش پاسخ‌های مغز به تحریک حسی، دامن بزند یا خیر.»

این مطالعه همچنین تأثیر میزان کلی مدت زمانی را برجسته می‌کند که کودکان از صفحه نمایش استفاده می‌کنند. هر ساعت تماشای صفحه نمایش روزانه در 18 ماهگی، احتمال مشکلات حسی را 23 درصد افزایش می‌دهد. در 24 ماهگی، هر ساعت این شانس را 20 درصد افزایش خواهد داد.

در نتیجه، محققان توصیه می‌کنند که کودکان زیر 24 ماه را در معرض صفحه نمایش قرار نداده و کودکان بین دو تا پنج سال هر روز فقط یک ساعت در معرض صفحه نمایش باشند. به گفته این تیم، یکی از استثنا ها، گفتگوی زنده ویدیویی است، چون ممکن است مزایای تعامل اجتماعی آن بیشتر از اثرات منفی بودن جلوی صفحه نمایش باشد.

همچنین بخوانید >> استفاده بیش از حد از دستگاه های دیجیتال چه عوارضی به همراه دارد؟

دکتر  Hefflerمی‌گوید: «با توجه به ارتباط میان زمان زیاد قرارگیری در معرض صفحه نمایش و فهرست رو به رشدی از مشکلات رشدی و رفتاری، ممکن است برای کودکان نوپا که این علائم را از خود نشان می‌دهند، معرفی دورۀ کاهش زمان قرارگیری در معرض صفحه نمایش در کنار شیوه‌های پردازش حسی که کاردرمانگران ارائه می‌دهند مفید باشد.»

این تیم تحقیقاتی داده‌های 1471 نوزاد و کودک نوپا زیر 24 ماه را با تمرکز بر عادات تماشای تلویزیون یا دی‌وی‌دی تجزیه و تحلیل کردند. محققان از نمایه حسی نوزاد/نوپا (ITSP)، پرسشنامه مفصلی که از سوی والدین و مراقبان تکمیل می‌شود، برای ارزیابی نتایج پردازش حسی استفاده کردند.

ITSP به درک نحوۀ پردازش ورودی‌های حسی مختلف از جمله لمس، صدا و بینایی کودکان کمک می‌کند. این نمایه گرایش‌هایی مانند جستجوی حس (لمس کردن یا بوییدن بیش از حد اجسام)، حساسیت حسی (زود ناراحت شدن به‌خاطر سروصدا یا نور) و اجتناب از بروز احساس (خودداری از برخی تجربیات مانند مسواک زدن) را اندازه‌گیری می‌کند.

آنها نتایج پردازش حسی را در 33 ماهگی با استفاده از پرسشنامۀ تکمیل‌شده از سوی والدین ارزیابی کردند. کودکان بر اساس فراوانی رفتارهای مختلف مرتبط با حس، از جمله جستجوی احساس، حساسیت حسی و اجتناب از احساسات، به گروه‌های «معمولی»، «زیاد» یا «کم» طبقه‌بندی شدند.

همچنین بخوانید >> رسانه های اجتماعی می توانند به سلامت روان جوانان آسیب برسانند

این مطالعه همچنین نگرانی‌های گسترده‌تری را در مورد تأثیر زمان قرار گرفتن در معرض صفحه نمایش بر رشد و رفتار نوزادان و کودکان نوپا، از جمله تأخیر زبانی، اختلال طیف اوتیسم، مسائل رفتاری و مشکلات توجه، برجسته می‌کند.

با توجه به این یافته‌ها، American Academy of Pediatrics  توصیه می‌کند کودکان کم‌سال بین 18 تا 24 ماه در معرض هیچ نوعی از صفحه نمایش قرار نگیرند و به والدین پیشنهاد می‌کند استفاده از رسانه‌های دیجیتال را برای کودکان 2 تا 5 ساله به حداکثر 1 ساعت در روز محدود کنند.

David Bennett، نویسنده ارشد، استاد روانپزشکی در کالج پزشکی Drexel، بیان داشت: «آموزش والدین برای به حداقل رساندن، یا حتی به امید اجتناب از قرار گرفتن جلوی صفحه نمایش، در کودکان زیر دو سال موضوعی کلیدی است.»

این پژوهش در JAMA Pediatrics منتشر شده است.

منبع مقاله

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها