کاهش خطر ابتلا کودکان خردسال به بیماری‌ التهابی روده (IBD) با رژیم سرشار از ماهی و سبزیجات

کودکان نوپایی که رژیم‌ غذایی با کیفیتی دارند، در آینده، ۲۵ درصد کمتر در معرض ابتلا به بیماری‌ التهابی روده (IBD) قرار می‌گیرند. محققان سوئدی معتقدند که انتخاب‌ غذا در سن ۱۲ ماهگی ممکن است برای جلوگیری از این بیماری ناتوان‌ کننده حیاتی باشد.

کاهش خطر بیماری‌ التهابی روده کودکان
تغذیه کودکان نوپا با ماهی و رژیم‌غذایی غنی‌ازسبزیجات خطر ابتلا به بیماری‌های التهابی روده را به‌شدت کاهش می‌دهد.

اکنون، کارشناسان در حال بررسی این مسئله هستند که آیا پزشکان می‌ توانند برای نوزادان رژیم‌ غذایی پیشگیری‌ کننده‌ ای را توصیه کنند. پزشکان مدت‌ هاست که شاهد افزایش جهانی بیماری‌ التهابی روده از جمله بیماری کرون و کولیت‌اولسراتیو به‌ همراه تغییراتی در الگو های غذایی هستند که به‌ خاطر اثر این بیماری‌ ها بر میکروبیوم روده، رژیم‌ غذایی را عامل مهمی می‌ دانند.

نقش ماهی و سبزیجات در کاهش بیماری‌ التهابی روده در کودکان

مطالعه قبلی، با توجه اندکی به رژیم‌ غذایی در اوایل کودکی، عمدتا بر رژیم‌ غذایی و خطر ابتلا به بیماری‌ التهابی روده در بزرگسالان متمرکز بود. تیم تحقیقاتی اسکاندیناویایی از داده‌ های حاصل از مطالعه «همه کودکان در جنوب‌ شرقی سوئد» (ABIS) و مطالعه هم‌گروهی «مادر، پدر، و کودک نروژی» (MoBa) استفاده کردند.

ABIS شامل ۲۱,۷۰۰ کودک متولدشده از اکتبر ۱۹۹۷ تا اکتبر ۱۹۹۹ بود، در حالی که MoBa شامل ۱۱۴,۵۰۰ کودک به‌ همراه ۹۵,۲۰۰ مادر و ۷۵,۲۰۰ پدری بود که بین سال‌ های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۸ در سراسر نروژ استخدام شده بودند.

والدین اطلاعات دقیقی از رژیم‌ غذایی کودکانشان از سن ۱۲ تا ۱۸ ماهگی و ۳۰ تا ۳۶ ماهگی را ارائه کردند. کیفیت رژیم‌ غذایی با استفاده از سیستم امتیاز دهی مبتنی‌ بر مصرف گوشت، ماهی، میوه، سبزیجات، لبنیات، شیرینی‌جات، تنقلات، و نوشیدنی‌ ها ارزیابی شد.

دکتر Annie Guo، از دانشگاه گوتنبرگ سوئد، در یک بیانیه رسانه ای گفت: «کیفیت بالاتر رژیم‌ غذایی – دریافت سبزیجات، میوه، و ماهی بیشتر، و گوشت، شیرینی‌جات، تنقلات، و نوشیدنی‌ های کمتر – با امتیاز بالاتری نشان داده شد». «مجموع امتیازات، برای نشان‌ دادن رژیم‌ غذایی با کیفیت‌ ها پایین، متوسط و بالا، به سه دسته تقسیم شدند».

در مجموع ۳۰۷ کودک در حین تحقیق  مبتلا به IBD تشخیص داده شدند که میانگین سنی تشخیص در گروه ABIS ۱۷ سال و در گروه MoBa ۱۲ سال بود.

دکتر Guo خاطر نشان می‌ کند: «رژیم‌های غذایی با کیفیت متوسط به بالا در سن یک سالگی، در مقایسه با رژیم‌ های غذایی با کیفیت پایین در این سن، پس از تطبیق عوامل بالقوه تاثیرگذار مانند سابقه ابتلای والدین به IBD، جنسیت کودک، اصالت قومی و تحصیلات و شرایط هم‌زیستی در مادر، موجب کاهش ۲۵ درصدی خطر ابتلا به IBD می‌شوند».

وی در ادامه افزود: «علی‌ الخصوص، مصرف زیاد ماهی در سن یک سالگی، در مقایسه با غذا های متضادش خطر کمتری را موجب می‌ شود؛ به‌ ویژه، خطر ابتلا به کولیت‌اولسراتیو را ۵۴ درصد کاهش می‌ دهد». «از طرف دیگر، مصرف نوشیدنی‌ های قندی با افزایش ۴۲ درصدی خطر ابتلا در ارتباط بود».

تیم تحقیقاتی، به‌ طور شگفت‌ انگیزی، هیچ ارتباط قابل‌ توجهی میان سایر گروه‌ های غذایی و خطر ابتلا به بیماری‌ التهابی روده پیدا نکردند. تا سن سه سالگی، تنها مصرف زیاد ماهی به‌طور قابل‌ توجهی با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌ التهابی روده در ارتباط بود.

همچنین بخوانید >> 5 ماده غذایی که باعث تقویت و افزایش سلامت روده شما می شوند

دکتر Guo تاکید می‌کند: «این نتایج پس از درنظرگرفتن درآمد خانوار، مصرف شیر خشک کودک و مصرف آنتی‌ بیوتیک تا سن یک سالگی، همچنان بدون‌ تغییر باقی ماندند». «این یافته‌ ها، اگرچه به طور قطعی علت و معلولی نیستند، اما، با این فرضیه مطابقت دارند که رژیم‌ غذایی در اوایل زندگی، به طور بالقوه از طریق تغییرات در میکروبیوم روده ممکن است بر خطر ابتلا به بیماری‌ التهابی روده تاثیر بگذارد».

متخصص گوارش برجسته‌ای از بیمارستان عمومی ماساچوست، در اظهار نظری درمورد این یافته‌ ها، خاطر نشان می‌ کند که این مطالعه افزودنی‌ ها و امولسیفایرهای موجود در غذای کودکان که ممکن است به ابتلای به IBD نیز کمک کنند را در نظر نگرفته است. این پزشک همچنین چالش‌ های موجود در اندازه‌ گیری دقیق مصرف غذا در نوزادان و کودکان خردسال را تصدیق می‌ کند.

این مقاله در مجله پزشکی بریتانیایی Gut منتشر شده است.

منبع مقاله

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها