نکاتی برای پیشگیری از دیابت

دیابت یکی از علل اصلی مرگ و میر و ناتوانی در کشور است. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از نهاد های رسمی، در کشور ایران حدود 7 الی 8 میلیون نفر به بیماری دیابت مبتلا هستند و این آمار همه ساله رو به افزایش است. همچنین بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، در ایالات متحده، بیش از 37 میلیون نفر به دیابت مبتلاهستند و هر ساله نیز حدود 1.4 میلیون آمریکایی به این بیماری مبتلا می شوند.

پیشگیری از دیابت
دیابت نوع 2 تا حد زیادی با انجام چند کار ساده قابل پیشگیری است: کنترل وزن، انجام ورزش بیشتر، رژیم غذایی سالم و سیگار نکشیدن.

در حالی که بعضی از انواع دیابت قابل پیشگیری نیستند، اما برخی دیگر قابل پیشگیری هستند. به همین دلیل مهم است که عادات و سلامت خود را پیگیری کنید، به خصوص اگر جزو افراد مبتلا به پیش دیابت هستید (بر اساس CDC تخمین زده می شود که از هر 3 بزرگسال، 1 نفر در مرحله پیش دیابت قرار داشته باشد).

در این مقاله به معرفی علل کلی بیماری دیابت و بیان نکاتی در مورد آن از جمله اینکه چه چیزی باعث ایجاد هر نوع شده و چگونه می توانید از ابتلا به این بیماری پیشگیری نمایید، خواهیم پرداخت.

چه چیزی باعث دیابت می شود؟

بنا به گفته دکتر Kevin Peterson، معاون مراقبت های اولیه در انجمن دیابت آمریکا، دیابت زمانی ایجاد می شود که سطح قند خون شما خیلی بالا می رود یا گلوکز اضافی در جریان خونتان وجود دارد. وقتی کربوهیدرات می خورید، بدن شما آنها را به قند خون تجزیه کرده که برای انرژی استفاده می شود. اگر گلوکز بیش از حد در خون وجود داشته باشد، می تواند منجر به مشکلات سلامتی مانند دیابت شود.

علت مستقیم این بیماری بسته به نوع آن متفاوت است.

دیابت نوع 1 زمانی رخ می دهد که سلول های مسئول تولید انسولین به درستی عمل نکنند. در این صورت، سلول‌ های بتا در لوزالمعده انسولین کمی تولید می‌ کنند یا اصلاً انسولین تولید نمی‌ کنند.

انسولین یک هورمون ضروری است که قند خون را تنظیم می کند. این هورمون به گلوکز کمک می کند تا به سلول های دیگر بدن برسد. بدون انسولین، گلوکز در جریان خون جمع می شود. به همین دلیل، افراد مبتلا به نوع 1 نیاز به تزریق منظم انسولین دارند.

دیابت نوع دو زمانی رخ می دهد که بدن شما تولید انسولین کافی را متوقف کرده یا به درستی از آن استفاده نمی کند. مورد دوم به عنوان “مقاومت به انسولین” شناخته می شود. هنگامی که فردی به انسولین مقاوم است، تنظیم سطح قند خون برای او دشوارتر می شود.

چگونه به دیابت مبتلا می شوید؟

دیابت نوع 1 یک بیماری خودایمنی است، در حالی که نوع 2 تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله افزایش وزن، عدم ورزش و رژیم غذایی قرار دارد.

نوع اول این بیماری “مستقیما ارثی” نیست، اما در افرادی که برادر یا خواهر یا والدینشان مبتلا به دیابت هستند، احتمال بیشتری دارد. نوع 2 یک اختلال ارثی در نظر گرفته نمی شود، اما اگر یکی از بستگان درجه یک به این عارضه مبتلا باشد، احتمال ابتلا به آن بسیار بیشتر است.

علائم نوع 1 و نوع 2 مشابه یکدیگرند. علائم رایج عبارتند از:

  • پولیوریا، یا ادرار کردن مکرر
  • پولی دیپسی یا احساس تشنگی
  • خستگی مفرط یا احساس خستگی شدید

با این حال، تفاوت بین دو نوع مختلف این بیماری از طریق شروع این علائم ایجاد می شود. در نوع 1، علائم معمولاً خیلی سریعتر پدیدار می شوند اما در دیابت نوع 2، نشانه ها ممکن است آهسته‌ تر بروز پیدا کنند و به همین دلیل، گاهی اوقات افراد به موقع و آگاهانه، متوجه آنها (علائم) نمی‌ شوند.

چگونه از دیابت پیشگیری کنیم؟

فقط نوع 2 تا حد زیادی قابل پیشگیری بوده و تغییر در سبک زندگی روش اصلی پیشگیری از ابتلا به آن است. دکتر Kevin Peterson در این باره گفت: “ما می دانیم که تغییرات در فعالیت بدنی و کاهش وزن و تغییر سبک زندگی می تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به نوع 2 را کاهش دهد.”

چربی باعث کاهش اثربخشی انسولین می شود. برای کاهش احتمال ابتلا به نوع 2، حفظ یک سبک زندگی سالم کلیدی است. حرکت به سمت سبک زندگی سالم شامل موارد زیر می شود:

  1. تغییرات رژیم غذایی: پایبندی به یک رژیم غذایی سالم و متعادل که کربوهیدرات، قند و چربی‌ های اشباع کمی داشته و سرشار از میوه ها، سبزیجات و غلات است.
  2. ورزش: چند روز در هفته، حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی روزانه داشته باشید.

دیابت یک “مشکل جدی” است، اما این یک نوع بیماری است که می توان آن را با مراقبت مناسب کنترل و مدیریت کرد. یک فرد مبتلا به دیابت می تواند زندگی کاملا طبیعی داشته باشد.

منابع

1- How to prevent diabetes

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها