داروی رشد مجدد دندان به آزمایش‌ های بالینی نزدیکتر می‌ شود

اولین داروی رشد مجدد دندان قرار است در تاریخ جولای 2024 وارد آزمایشات بالینی شود، چراکه یک واحد دوز از این دارو برای رشد مجدد کل دندان ها در موش کافی بوده است.

اولین داروی رشد مجدد دندان ها
نزدیک تر شدن اولین داروی رشد مجدد دندان و بازسازی دندان های از دست رفته بزرگسالان به آزمایش های بالینی

داروی “رشد مجدد دندان” در صورت موفقیت می تواند به افراد کمک کند تا مجموعه جدیدی از دندان ها را رشد دهند که به دلیل بیماری های مادرزادی آنودنتیا و آژنزی دندان فاقد آنها هستند. در یک پیشرفت تحقیقاتی، تیمی از دانشمندان ژاپنی دارویی ساخته اند که می تواند دندان های از دست رفته را در بزرگسالان را بازسازی کند، پیشرفتی که اکنون به سمت آزمایشات بالینی انسانی پیش می رود.

این کارآزمایی که توسط موسسه تحقیقات پزشکی بیمارستان کیتانو ژاپن هدایت می‌ شود، بر روی افرادی تمرکز دارد که بنا به دلایل عوامل مادرزادی فاقد مجموعه کامل دندان‌ های یک انسان بالغ هستند. محققان امیدوارند تا سال 2030 این داروی درمانی را به بیماران تحویل دهند.

یک مطالعه که در سال 2021 در ژورنال Science Advances منتشر شد، نشان داد که که یک آنتی بادی برای یک ژن حساسیت رحم مرتبط با ژن USAG-1 در ارتباط است، می‌ تواند رشد دندان‌ ها را در موش‌ های مبتلا به آژنزی دندان تحریک کند.

آژنزی دندان یک بیماری نادر است که در آن یک یا چند دندان از بدو تولد وجود ندارند. این بیماری بین 2.2 تا 10.1 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر خود قرار داده است.

مقاله مرتبط >> کشف باکتری جدید عامل ایجاد پوسیدگی دندان توسط دانشمندان

محققان توضیح می‌ دهند که رشد تک تک دندان‌ ها به تعامل چندین مولکول از جمله پروتئین مورفوژنتیک استخوان (BMP) و سیگنال‌دهی Wnt بستگی دارد، مسیری که جنبه‌ های حیاتی تکثیر سلولی را تنظیم می‌کند.

از آنجایی که BMP و Wnt رشد اندام‌ ها و بافت‌ های متعددی را حتی قبل از تولد نوزاد تنظیم می‌ کنند، از دارو هایی که مستقیماً فعالیت آنها را هدف قرار می‌ دهند معمولاً اجتناب می‌ شود زیرا عوارض جانبی می‌ تواند کل بدن را تحت تأثیر قرار دهد.

بنابراین، محققان بر روی ژن USAG-1 تمرکز کردند که سرکوب آن به نفع رشد دندان شناخته شده است. آنها بررسی کردند که چگونه ژن USAG-1 تحت تأثیر آنتی بادی های مونوکلونال مختلف که معمولاً برای درمان سرطان ها، آرتریت و ساخت واکسن استفاده می شوند، قرار می گیرد.

از آنجایی که ژن USAG-1 با هر دو عامل BMP و Wnt تعامل دارد، به کارگیری چندین آنتی بادی منجر به تولد و بقای ضعیف موش ها شد. با این حال، استفاده از یک آنتی بادی، فقط تعامل USAG-1 با BMP را مختل کرد.

آزمایش‌ های انجام شده با این آنتی‌ بادی نشان داد که سیگنال‌ دهی BMP برای تعیین تعداد دندان‌ ها در موش‌ ها ضروری است. علاوه بر این، یک بار مصرف آن برای ایجاد رشد مجدد دندان کافی بود. آزمايش‌ های بعدی فوايد مشابهی را در موش‌ هایی كه الگوی دندانی مشابه انسان داشتند، نشان داد.

در صورت موفقیت، داروی رشد مجدد دندان می تواند انقلابی در حوزه دندانپزشکی ایجاد کند.

مقاله مرتبط >> خمیر دندان زغالی چیست و تا چه اندازه موثر است؟

دکتر Katsu Takahashi، محقق ارشد این مطالعه و رئیس بخش دندانپزشکی و جراحی دهان در بیمارستان موسسه تحقیقات پزشکی کیتانو، طی مصاحبه ای به Mainichi، یک روزنامه ژاپنی گفت: “در هر صورت، ما امیدواریم زمانی را ببینیم که داروی رشد مجدد دندان به عنوان یک گزینه درمانی در کنار پروتز و ایمپلنت قرار بگیرد.”

منبع

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها