کشف اثر قدرتمند زعفران بر سرطان پروستات

محققان، در مطالعه‌ای که اخیرا در مجله Nutrients منتشر شده است، برای ارزیابی اثر زعفران بر واسطه‌های سرطان‌زایی در پروستات، تحلیلی آزمایشگاهی روی سلول‌ های سرطان پروستات (PCa) درمان‌ شده با زعفران انجام دادند.

زعفران درمانی سرطان پروستات
یافته‌ های دانشمندان مکانیسم‌ های مهمی را نشان می‌ دهد که توسط آن، زعفران خواص ضد توموری را در سرطان پروستات واسطه می‌کند.

پیشینه

در ایالات متحده، تومورهای پروستات مرگ‌ومیر بسیاری را در مردان موجب می‌شوند. آنتاگونیست‌های گیرنده آندروژنی (AR) برای درمان سرطان پیشرفته پروستات حیاتی هستند، اگرچه برخی از افراد به بیماری مقاوم‌به‌اختگی مبتلا می‌شوند و بر نیاز به درمان‌های جایگزین تأکید می‌کنند.

زعفران که ماده‌ای طعم‌دهنده و از ادویه‌جات است، اثری ضد سرطانی در برخی از بدخیمی‌ها نشان داده است. مطالعات در مورد آثار ضد سرطانی زعفران روی زنوگرافت‌های مشتق‌شده از سلول‌های PCa در موش‌ها گزارش‌هایی ارائه کرده‌اند.

درباره تحقیق

محققان مطالعه حاضر اثر زعفران‌درمانی بر ترمیم دئوکسی‌ریبونوکلئیک‌اسید (DNA)، مسیرهای اپی‌ژنتیکی، و علامت‌دهی التهابی در سلول‌ های سرطانی پروستات رابه‌طور آزمایشگاهی بررسی کردند.

این تیم تحقیقاتی، خواص ضد سرطانی عصاره زعفران پودرشده را روی سلول‌های تومور پروستات LNCaP و PC3 را بررسی کردند. آنها با حل‌کردن ۲۰ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر زعفران در آب فوق خالص و مخلوط‌کردن آن با شیکر اوربیتال به‌مدت یک ساعت در تاریکی، متابولیت‌های زعفران را به دست می‌آورند. عصاره زعفران حاوی ۵ mM سافرانال، کروسین، و کروستین است.

سلول‌های سرطانی ممکن است برای ۲۴ ساعت پیش از درمان با متابولیت‌های زعفران در غلظت‌های گوناگون (۰.۵ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر، ۲ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و ۴ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) زعفران محلول‌درآب با ۱ میلی‌لیتر محیط بچسبند. این تیم اثر زعفران‌درمانی بر نجات LNCaP را با استفاده از شمارنده‌های سلولی مستقیم با رنگ تریپان آبی را مورد ارزیابی قرار دادند.

این محققان برای انجام درلحظه واکنش زنجیره‌ای پلیمراز کمّی ژن‌های مربوط به ترمیم مسیرهای اپی‌ژنتیک و DNA در سلول‌های LNCaP سرطان پروستات در پی زعفران‌درمانی، ریبونوکلئیک‌اسید (RNA) کل را از سلول‌های کشت‌شده استخراج کردند.

همچنین، بیان ریبونوکلئیک‌اسید پیام‌رسان (mRNA) لنفوم سلول B نوع ۲ (Bcl-2) و سطوح اینترلوکین التهابی نوع ۲ (IL-2) در پی درمان را مورد مطالعه قرار دادند.

این تیم برای تعیین تغییرات مورفولوژیکی در سلول‌های PCa در پی زعفران‌درمانی (۴ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) از میکروسکوپ‌های وارونه استفاده کردند.

برای ارزیابی بیان ژن‌های تنظیم‌کننده اپی‌ژنتیکی شامل DNA متیل‌ترنسفراز ۱ (DNMT1)، پروتئین دامنه متصل‌شونده به متیل CpG نوع ۲ (MBD2)، و DNMT3 در سلول‌های LNCaP درمان‌شده‌بازعفران درمقایسه با گروه کنترل نیز روش تحلیلی وسترن بلات را به کار بردند.

همچنین بخوانید >> 7 خاصیت شگفت انگیز زنجبیل برای سلامتی

نتایج

زعفران با استفاده از مکانیسم‌های آپوپتوزی رشد سلولی را در سلول‌های PCa‌ سرکوب می‌کند. DNA متیل‌ترنسفرازها [یوکروماتیک هیستون لیزین متیل‌ترنسفراز ۲ (EHMT2)، کتکول-و-متیل‌ترنسفراز (COMT)، متیل‌گوآنین DNA متیل‌ترنسفراز (MGMT) و سیرتون دی‌استیلاز] نیز در سلول‌های PCa‌ درمان‌شده‌بازعفران به‌طور قابل‌توجهی دچار تنظیم‌کاهشی شدند.

علاوه‌براین، سلول‌های پروستات سرطانی درمان‌شده‌بازعفران، بدتنظیمی وابسته‌به‌زمان قابل‌توجهی از واسطه‌های ترمیمی دئوکسی‌ریبو‌نوکلئیک‌اسید (p53, WRN, RECQ5, WDR70, و MST1R) را نشان دادند.

زعفران تکثیر سلولی وابسته‌به‌دوز را با سرکوب قابل‌توجه مشاهده‌شده در دوز ۴ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر را درمقایسه با سلول‌های کنترلی درمان‌نشده کاهش می‌دهد.

این روش درمانی سایر ژن‌های مرتبط [مجموعه تمایزی ۴۴ (CD44)، هیستون دی‌استیلاز ۳ (HDAC3)، آنکوژن میلوسیتوماتوز سلولی (c-Myc)، فاکتور هسته‌ای کاپا بی (NF-kB)، فاکتور نکروز توموری (TNF)، هومولوگ آنکوژن ویروسی نوروبلاستوم RAS (N-RAS)، هومولوگ فسفاتاز و تنسین حذف‌شده از کروموزوم ۱۰ (PTEN)، DNMT1، DNMT3b، MBD2، و AR] در سلول‌های PCa را نیز تغییر می‌دهد.

پس از یک روز درمان، سلول‌های LNCaP،تغییرات مورفولوژیکی شامل کاهش در سلول‌های زنده را نشان دادند. پس از دو روز از تمرین، آثار سیتوتوکسیک با گرانوله‌شدن تقریبا تمام سلول‌ها، متوقف‌شدن تکثیر سلولی، و جداسازی سلولی قابل‌توجهی آشکار شدند.

زعفران‌درمانی درحالی که بیان IL-2 را افزایش می‌دهد، موجب کاهش بیان Bcl-2 می‌شود که حاکی از آن است که زعفران‌درمانی مرگ سلولی را برمی‌انگیزد.

افزایش سطوح اینترلوکین ۲ ممکن است حاصل تحریک پاسخ ایمنی و افزایش تولید لنفوسیت‌های کشنده طبیعی و ماکروفاژها باشند که هر دو با مرگ برنامه‌ریزی‌شده سلول، کنترل پاسخ التهابی، و فعالیت‌های ضد سرطانی مرتبط هستند.

زعفران بیان EHMT2، MGMT، COMT و رونوشت سیرتوین وابسته‌به NAD نوع ۱ (SIRT1) را مهار می‌کند.

در مطالعه تحلیل توالی سیلیکوریبونوکلئیک‌اسید آدنوکارسینوم پروستات مشخص شد که DNMT1، DNMT3b و MBD2 در تومورهای مرتبط با نمونه‌های غیربیمار، دچار تنظیم افزایشی شدند که حاکی از افزایش جهانی متیلاسیون دئوکسی‌ریبونوکلئیک‌اسید است.

داده‌های چگالی‌سنجی وسترن بلات، کاهشی در MBD2، DNMT1، و DNMT3 در سلول‌های PCa درمان‌شده درمقایسه با با سلول‌های درمان‌نشده نشان می‌دهد که حاکی از کاهشی عمومی در متیلاسیون دئوکسی‌ریبونوکلئیک‌اسید است.

همچنین بخوانید >> علائمی که مردان هرگز نباید نادیده بگیرند

نتیجه‌گیری

درمجموع، یافته‌های این مطالعه نشان داد که زعفران دارای خواص ضد سرطانی قوی در سلول‌های PCa است که نشان‌دهنده استفاده بالقوه آن در کنار درمان‌های سنتی است. زعفران تکثیر سلولی را در سلول‌های PCa حساس‌به‌آندروژن درمقایسه با سلول‌های PCa غیرحساس‌به‌آندروژن به‌طور موثرتری مهار می‌کند.

عملکرد ضدتکثیری زعفران روی سلول‌های LNCaP ممکن است مانند اثر پیشگیرانه شیمیایی ویتامین D، به سطوح AR وابسته باشد. زعفران همچنین بیان آنزیم اپی‌ژنتیک را کاهش و بیان ژن‌های ترمیم DNA را افزایش داد، اما پس از ۴۸ ساعت این ژن‌ها به‌شدت کاهش یافتند.

منبع ترجمه

ترجمه و بازنویسی شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها