کراتینین چیست؟

کراتینین یک ماده زائد شیمیایی در خون است که از کلیه ها عبور می کند تا فیلتر شده و از طریق ادرار دفع شود.
مواد زائد شیمیایی محصولات جانبی عملکرد طبیعی ماهیچه ها هستند.
هرچه عضله یک فرد بیشتر باشد، کراتینین بیشتری تولید می کند. میزان سطح کراتینین موجود در خون یک فرد، هم میزان عضله و هم میزان عملکرد کلیه های او را نشان می دهد.

کراتینین چیست؟
کراتینین چیست؟

اکثر مردان با عملکرد طبیعی کلیه تقریباً 0.6 تا 1.2 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) کراتینین در خون خود دارند. اکثر زنان با عملکرد طبیعی کلیه بین 0.5 تا 1.1 میلی گرم در دسی لیتر کراتینین دارند. زنان معمولاً سطح کراتینین کمتری نسبت به مردان دارند زیرا آنها به طور متوسط عضله کمتری نسبت به مردان دارند.

سایر عواملی که می توانند بر سطح کراتینین در خون تأثیر بگذارند عبارتند از اندازه بدن، میزان فعالیت و داروهایی که شخص مصرف می کند.

رابطه بین کراتینین و بیماری مزمن کلیوی:

هنگامی که آسیب کلیوی یا بیماری کلیه وجود دارد و کلیه ها قادر به فیلتر کردن مواد زائد نیستند، احتمالاً سطح کراتینین در خون افزایش می یابد.

همچنین بخوانید >> چگونه از بیماری کلیه پیشگیری کنیم؟

هر زمان که عملکرد کلیه برای حفظ سلامتی بسیار پایین باشد، دیالیز مورد نیاز است.
با این حال، کراتینین تنها یکی از عوامل متعددی است که هنگام تصمیم گیری در مورد توصیه یا عدم توصیه به درمان دیالیز در نظر گرفته می شود.

علائم عملکرد پایین کم کلیه ها برای حفظ سلامتی:

برخی از افرادی که به هیچ وجه علائم بیماری ندارند، زمانی که با نتیجه داشتن سطوح بالای کراتینین در آزمایشات معمول خون خود مواجد می شوند، متوجه می شوند که به بیماری کلیوی پیشرفته مبتلا هستند.
علائم عملکرد بسیار پایین کلیه ها می توانند شامل از دست دادن اشتها، استفراغ،  احساس خارش، ضعف و علائم شبیه به آنفولانزا باشند.

همچنین بخوانید >> هر آنچه باید در مورد سرطان کلیه بدانید

اگر آب در بدن جمع شود، ممکن است تورم در پاها و احساس تنگی نفس نیز ایجاد شود.

آزمایش های کراتینین:

کراتینین را می توان هم در خون و هم در ادرار آزمایش کرد. این آزمایش ها می توانند به ارزیابی تغییرات در عملکرد کلیه ها کمک کنند.

کراتینین سرم آزمایشی است که خون را می کشد و برای آنالیز و بررسی های بیشتر به آزمایشگاه می فرستد تا مشخص شود چه مقدار کراتین در جریان خون وجود دارد.

دانستن کراتینین سرم به پزشک اجازه می دهد تا سطح کراتینین شما را به همراه اطلاعاتی مثل سن و جنسیت شما برای تعیین میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) محاسبه کند.

GFR یا همان فیلتراسیون گلومرولی معیاری برای سنجش عملکرد کلیه است.

GFR پایین، درست مانند افزایش کراتینین سرم، همیشه به عنوان نشانه ای قطعی از ابتلا به بیماری کلیوی نیست. لازم است تا از پزشک معالج خود بخواهید که به شما در تفسیر نتایج و تشخیص صحیح کمک کند.

تصیفه کراتینین یا همان CrCl میزان دفع کراتینین از بدن یا میزان دفع مواد زائد توسط کلیه ها را اندازه گیری می کند.
کلیرانس کراتینین به ترکیبی از آزمایش ادرار و آزمایش خون نیاز دارد. از آنجایی که ادرار باید در یک دوره 24 ساعته جمع آوری شود، کلیرانس کراتینین معمولاً پس از ارزیابی کراتینین سرم و محاسبه GFR انجام می شود.

منبع ترجمه

ترجمه و گردآوری شده توسط مجله پزشکی سلام

مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام
مجله پزشکی سلام از سال 1401 کار خود را در زمینه تهیه و انتشار مقالات و اخبار اختصاصی، معتبر و برگزیده پزشکی و سلامتی آغاز نموده است.

پاسخی بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

تازه ترین ها

مقالات ویژه

محبوب ترین ها